Президентът на Албания Илир Мета отказа да подпише указ за

...
Президентът на Албания Илир Мета отказа да подпише указ за
Коментари Харесай

Конфликт между властта и науката в Албания

Президентът на Албания Илир Мета отхвърли да подпише декрет за назначението на Скъндер Гинуши за ръководител на Албанската академия на науките (ААН), с което откри фронт за нов спор.
Изпълнителният съвет на институцията оцени постъпката на Мета като " изцяло невалидна ", оповестява организация МИА, представена от БГНЕС.
Отказът е в прорез със закона и академията е вкарана в задънена улица, защото има определен от Събранието на ААН, който президентът не желае да назначи, декларират от управлението.
Решено е да се свика изключително заседание на Академията на науките, на което да се прегледа предлагането на Изпълнителния съвет президентът да преразгледа решението си за назначението на Гинуши.
Един от претекстовете за отхвърли на Илир Мета е фактът, че Гинуши е бил ръководител на политическа партия по същото време, когато е бил член на ААН, което опонира на законодателството.
Самият Скъндер Гинуши, който подаде оставка като партиен водач няколко дни след изборите за локална власт, счита, че президентът няма право да отхвърли разпореждането, защото той не е анкетна комисия.
Срещу избора на Гинуши се разгласи учен Артан Фуга, който поздрави Илир Мета за решението и съобщи, че „ на учените им се дава опция да стартират да съблюдават закона “.
Академик Скъндер Гинуши бе единствен претендент и бе определен през май за ръководител на Албанската академия на науките с 35 гласа „ за “ против 6 „ срещу “.
Проф. доктор Гинуши е роден във Валона, приключил е природо-математическия факултет в Тирана, компетентност математика. Докторска степен пази в университета " Пиер и Мария Кюри " в Париж.
Четири мандата е бил народен представител в албанския парламент, а през 1997-2001 година е негов ръководител. През интервала 2002-2005 година е вицепремиер и министър на труда и обществената политика, а през 1987 1991 година е министър на образованието.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР