Президентът на Албания Илир Мета критикува идеята за обединение на

...
Президентът на Албания Илир Мета критикува идеята за обединение на
Коментари Харесай

Албанският президент се обяви против обединяване на албанците в една държава

Президентът на Албания Илир Мета подлага на критика концепцията за обединяване на албанците в една страна и оцени, че Албания има опция да бъде фактор на непоклатимост на Балканите, заяви организация Бета.

Не е елементарно да се прекрояват границите, сподели президентът, представен от Радио и телевизия Косово.

"Чуваме приказки като тази за какво всички албанци да не се обединят. В подобен случай обаче за какво да не създадат същото всички сърби, хървати и босненци ", запита Мета на конференция за провокациите пред сигурността на Балканите в Тирана.

Той сподели, че Албания има опция да бъде фактор на непоклатимост на Балканите.

"Прекрояването на границите не е толкоз елементарно. Знаем какъв брой положителни са връзките сред Черна гора и Косово, само че знаем и какво стана със съглашението за демаркация на границата. Искам да бъде явен - имаме всички благоприятни условия, както сме и показвали, да бъдем фактор на непоклатимост ", сподели Мета.

Албанските водачи не са доста безапелационни, когато отхвърлят концепциите за Велика Албания като сръбска или съветска агитация, замислена, с цел да сътвори боязън от Албания, разяснява от своя страна "Катимерини ".

Фактите приказват сами. Неотдавнашен пост във Facebook на косовския президент Хашим Тачи провокира доста разногласия. Тачи сподели, че наскоро на среща с албанския министър председател Еди Рама са разискали "необходимостта от цялостно отваряне на косовско-албанската граница и основаване на албанска зона без граници под евроатлантическа защита ". Тази зона, добави той, би включвала и част от Южна Сърбия с етническо албанско болшинство.

Албанците от години систематично следват политика на "национално обединяване " за да се сътвори нещо, представяно нормално като "Естествена Албания " (всъщност различен метод да се каже Велика Албания, с цел да се притъпят реакциите от прилежащи страни и от авторитетните геополитически фактори).

Албания и Косово към този момент имат общи образователни стратегии, както и общи посолства и дипломатически представителства. През 2014 година албанското държавно управление анулира нуждата от разрешителни за работа на етнически албанци от Косово и Прешевската котловина в Сърбия. Преди няколко дни това решение бе допълнено и за етническите албанци от Северна Македония и Черна гора.

Засега проектът наподобява е да се сътвори един албански Шенген с премахването на границата сред двете страни. Той се реализира малко по малко, създавайки риск от бурни реакции на неалбанското население. Американското предложение за замяна на територии сред Косово и Сърбия улеснява техните проекти за чисто албанска територия, защото планува присъединение на Прешевската котловина, където популацията е най-вече от етнически албанци, към Косово - голяма крачка към обединяването на етническите албанци на Балканския полуостров.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР