Президентът , който посети днес Института по роботика на БАН

...
Президентът , който посети днес Института по роботика на БАН
Коментари Харесай

Румен Радев убеден в бъдещето на Центъра КВАЗАР

Президентът, който посети през днешния ден Института по роботика на Българска академия на науките и се срещна с построения по оперативната стратегия " Наука и обучение за образован напредък " 2014-2020 година Център за подготвеност " Квантови връзки и интелигентни системи за сигурност и ръководство на риска "   - КВАЗАР, съобщи, че е уверен в бъдещето на профилираното научно звено.

То сплотява над 15 научно-изследователски лаборатории и 70 експерти, и разчита главно на планово и програмно  финансиране.

Приветствам ви за това, че вашият център си е сложил едно извънредно високо равнище на упоритости за бъдещето и вървите по резистентен път, тъй че тези упоритости да бъдат осъществени в полза на обществото, уточни президентът Радев. Информацията е основен фактор в актуалния свят. Този, който успее да предава голяма по размер информация по допустимо най-бързия метод и с висока степен на отбрана, ще владее и бъдещето, ще бъде конкурентноспособен, ще има гаранции за своята сигурност в един все по-трудно предсказуем и кондензиран с високо равнище на конкуренция свят, уточни президентът.

Държавният глава приветства метода да бъде развита дейната връзка сред науката, бизнеса и образованието. Приносът ви за развиването на високотехнологични производства, нововъведения, стопанска система с висока добавена стойност, е най-голямата поддръжка за решение на демографския проблем, пред който сме изправени, сподели Радев.

Днес сме в следващата рецесия - освен обществена, освен икономическа и здравна, само че налице е и рецесия в сигурността. Системата за ръководство на рецесии е занемарена от десетилетия. Тази система занапред би трябвало да построяваме, само че в различен тип, да я трансформираме в единна национална система за ръководство при рецесии. Знам, че вие в Центъра се занимавате с оценка на риска при ръководство на рецесии, уточни президентът. Тук съм, с цел да обсъдим и опциите този Център, концентрирал в себе си голям теоретичен и учредителен капацитет, да стане част от Плана за възобновяване и резистентност, сподели още.

При визитата пред президента беше показана активността на Центъра, разработваните от него системи, както и Националния проект на България за квантова информационна инфраструктура. Сред присъствалите на представянето беше и ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски.

 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР