Президентът и вицепрезидентът не може да бъдат разследвани и привличани

...
Президентът и вицепрезидентът не може да бъдат разследвани и привличани
Коментари Харесай

Конституционният съд забрани на Гешев да разследва президента

Президентът и вицепрезидентът не може да бъдат разследвани и привличани към наказателна отговорност, до момента в който заемат тази позиция. Това реши Конституционният съд по питането на основния прокурор Иван Гешев от началото на годината за рамките на имунитета на президента.

Президентът не може бъдат подлаган на процесуални дейности, които лимитират неговите права като претърсвания, следене и подслушване на неговата връзка. Държавният глава не може да бъде обект на оперативните дейности на специфичните служби.

Държавното обвиняване има опция да събира доказателства по следствия, които биха имали връзка с президента, само че няма право да визира персоналните му права. Наказателното дело няма по какъв начин да бъде формирано непосредствено против президента.

Ако има сигнал, че президентът е направил закононарушение, да вземем за пример, кражба, полицията и прокуратурата ще могат да съберат всички доказателства, само че делото няма да може да бъде приключено преди края на мандата. Президентът не може да бъде разпитван, жилището му не може да бъде обискирано за открадни движимости и други

Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и прокуратурата не може да взе участие в възможна процедура по импийчмът на президента.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР