Президентът и външният министър на Северна Македония влязоха в задочен

...
Президентът и външният министър на Северна Македония влязоха в задочен
Коментари Харесай

Президентът и външният министър на Северна Македония в спор за българите

Президентът и външният министър на Северна Македония влязоха в неприсъствен спор за конституционния статут на българите в западната ни съседка.

От изявленията на Стево Пендаровски и Буяр Османи стана ясно, че институциите в Скопие нямат единна позиция по въпроса дали българите в РСМ би трябвало да бъдат вписани като обособена етническа общественост в преамбюла на конституцията на страната.

" Българите в Република Северна Македония би трябвало да се усещат като безусловно свободни жители, които може да се провеждат в групови общности и да имат всичките права, в случай че би трябвало и да бъдат посочени в конституцията. Нямаме никакви запаси във връзка с този въпрос - да бъдат посочени като обособена етническа общественост в конституцията, в случай че това е значимо за която и да е страна ", сподели Османи в изявление пред локалната телевизия TV21. Външният министър на РСМ обаче посочи, че не знае от българска страна да има постъпило искане за регистриране на българите като етническа група.



Точно противоположното обаче твърди другият президентът на РСМ Стево Пендаровски. Според него поправките в конституцията са суверенно право на народа на Република Северна Македония. Той също сподели, че от България не е отправяно такова искане.

От кабинета на Пендаровски заявявят, че президентът не вижда причина за промени в конституцията. " Подобно нещо не е поискано от българска страна, нито президентът въобще чака това да се случи, тъй като приемането и вероятните промени в конституцията са извънредно наше суверенно право и подготвеност ". " В този миг президентът не вижда потребност от каквито и да било промени в конституцията ", споделиха от президентския кабинет пред Deutsche Welle.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР