Президентът и премиерът ще открият новосъздаденият Институт за компютърни науки,

...
Президентът и премиерът ще открият новосъздаденият Институт за компютърни науки,
Коментари Харесай

Президентът и премиерът откриват Институт за компютърни науки и изкуствен интелект в София

Президентът и министър председателят ще открият новосъздаденият Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT, тази сряда на гала Националния замък на културата. Той се открива в партньорство с двата най-големи софтуерни университета на Швейцария - с Федералния софтуерен институт в Цюрих (ETH Zurich) и с Политехническия университет в Лозана (EPFL), оповестиха уредниците.

Новият институт INSAIT ще е част от структурата на Софийския университет "Св. Климент Охридски ". Създаден е в партньорство с два от водещите университети в света - Швейцарският федерален софтуерен институт в Цюрих и Политехническия университет в Лозана, посредством интернационално съглашение, утвърдено от българския парламент, което обезпечава бюджет от близо 170 милиона лв. за период от 10 години.

На церемонията ще участва и министърът на стопанската система, образованието и научните проучвания на Швейцария Ги Пармелин, както и президентът на Швейцарският федерален софтуерен институт в Цюрих проф. Жоел Мезо и президентът на Политехническия университет в Лозана проф. Мартин Ветерли.

На среща с тях преди церемонията министър председателят Петков посочи стратегическото значение на института като форма на съдействие с двата най-големи софтуерни университета на Швейцария. Министър-председателят изрази убеденост, че новосъздаденият Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, който е първи по рода си център в Източна Европа, ще се утвърди като сполучлив модел за нововъведения на международно равнище. Неслучайно колоси като „ Google “ и „ Амазон “, както и софтуерният бранш в България припознават капацитета на института и поддържат самодейността.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР