Президентът Ердоган днес участва в седем митинга в Истанбул. Главният

...
Президентът Ердоган днес участва в седем митинга в Истанбул. Главният
Коментари Харесай

Ден до извънредните президентски и парламентарни избори в Турция

Президентът Ердоган през днешния ден взе участие в седем митинга в Истанбул. Главният му противник за президентския пост Мухарем Индже нощес събра в Измир десетки хиляди последователи.


В момента в Истанбул се организира последният протест на президента Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването. Полицията не даде на екипа на Българска национална телевизия да го снима.

Изборите са неповторими с няколко неща:
организират се една година предсрочноспоред последните изследвания президентът Ердоган няма да успее да завоюва президентското място на първи тур и ще се наложи да отиде на балотаж с главния опозиционен претендент на Републиканската партия Мухарем Инджепрезидентът съумя да сплоти против себе си целия опозиционен блок от четири партии, които нямат нищо общо една с друга. Това са секуларистите от Републиканската национална партия, ислямистите от Партията на щастието, националистите от Партията на положителното и прокюрдската Партия на демократичното деяние.
Настроенията в обществото са поляризирани.

Президентът Ердоган съобщи по-рано през днешния ден, че в случай че завоюва, ще направи Турция още по-силна и ще я изведе на нови „ цивилизационни висоти “.

Вчера опозицията го нападна, като го дефинира за изтощен, изолиран от света и лъжещ народа си.

И пред камерата на Българска национална телевизия мненията на хората, които интервюирахме, бяха разнопосочни:
Обстановката в Турция не е свободна. Свободата е лимитирана. Моите упования са, че в нощта на изборите ще бъде мъчно да се каже кой ще завоюва и кой ще загуби. Аз ще гласоподавам за Селяхатин Демирташ. Турция постоянно се разсънва. Но, първо, турците би трябвало да се разсънят. Харесваме Ердоган доста. Той направи Турция доста мощна страна. Той взема решение проблемите на хората без доста звук. Ще гласоподавам за Демократическата партия на народите на парламентарните избори и за Мухарем Индже на президентските. Индже може да донесе мир на всички ни.  Очакват ли се изненади в навечерието на предварителните избори в Турция? Очакват ли се изненади в навечерието на предварителните избори в Турция?
Турция на прага на изключителни парламентарни и президентски избори, и конкуренцията наподобява по-оспорвана от всеки път. Президентът Ердоган не изключи фор...

Посланикът на България в Турция Надежда Нейнски съобщи, че каквито и да са резултатите от изборите, двете страни би трябвало да запазят положителните си междусъседски връзки.
Надежда Нейнски, дипломат на България в Република Турция: Най-важното, че става въпрос сега на промяна на държавното устройство, всъщност, в случай че сегашната ръководещата партия завоюва, в случай че президентът Ердоган още веднъж бъде избран отново, това значи смяна в държавното устройство на Турция. Така че залозите са доста високи, което, несъмнено, основава и много висок прочувствен декор на тези избори. Надявам се, че изборите ще протекат цивилизовано, считам, че Турция е страна, която е посочила опция да владее обстановката в такива моменти.

 Турция анулира изключителното състояние след изборите Турция анулира изключителното състояние след изборите
Турските управляващи имат желание след изборите на 24 юни да се заемат с въпроса за анулация на режима на изключително състояние, съобщи през днешния ден турският външен...

Ако президентът Ердоган въпреки всичко завоюва изборите на първи тур или на втори тур, съвсем незабавно в действие ще влезе новата система за ръководство на страната - президентска република. Тя беше гласувана на много противоречив референдум предходната година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР