Президентът Еманюел Макрон Силно оспорваната реформа на жп транспорта, която

...
Президентът Еманюел Макрон Силно оспорваната реформа на жп транспорта, която
Коментари Харесай

Емблематичната за Макрон реформа на жп транспорта бе одобрена от парламента


Президентът Еманюел Макрон

Силно оспорваната промяна на жп превоза, която бе главната причина за най-дългата стачка през последните 30 години във френските железници, бе утвърдена дефинитивно от Народното събрание, съобщи Франс прес.

Реформата, която е емблематична за волята на президента Еманюел Макрон " да преобрази Франция ", бе гласувана от Сената с 245 гласа " за " и 82 " срещу " по-малко от 24 откакто бе утвърдена с огромно болшинство от Националното заседание (долната камара на френския парламент).

Новият закон за промяна на националната жп компания Ес Ен Се Еф (SNCF) планува, съгласно условията на Евросъюза, компанията да бъде отворена за конкуренцията в областта на европейските железопътни транспорти и дефинира периоди, до които тя би трябвало да бъде подготвена за такава активност. Вътрешният монопол за транспорт на пасажери се приключва от 2020 година

Той също така анулира специфичния статут на железничаря дружно със обвързваните с него облаги и го приравнява със статута на елементарен наемем служащ. Така се поставя завършек на великодушните придобивки и пенсии за бъдещите чиновници.

В плана е заложено и превръщане на Ес Ен Се Еф в акционерно сдружение въз основа на публичен капитал без присъединяване на частни вложители. Така на управлението на компанията се дава по-голяма корпоративна отговорност.

Това е най-съществената промяна в компанията със 150 000 чиновници след национализацията ѝ през 1930-те години. Тя беше призната на фона на възраженията на синдикатите, които проведоха близо три месеца стачки против измененията.

Френското национално заседание поддържа напъните на президента Еманюел Макрон да пречупи синдикатите и да реформира стопанската система, обобщава Ройтерс.

Социологически изследвания сочат, че френските гласоподаватели значително утвърждават измененията без значение от 30-те протестни дни (два от всеки пет дни) в железниците от началото на април насам, които предизвикват главоболия на милиони пасажери.

Компанията пресметна вредите от стачката до момента на 400 милиона евро.

Синдикатите отхвърлиха да признаят провалянето си и оповестиха, че стачките ще продължат до 28 юни, както е планувано.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР