Президентът Еманюел Макрон се захвана тази седмица със следващия -

...
Президентът Еманюел Макрон се захвана тази седмица със следващия -
Коментари Харесай

Реформаторският курс на Макрон се изправя пред високорискова пенсионна реформа

Президентът Еманюел Макрон се захвана тази седмица със идващия - и евентуално най-рисков - стадий от промените си, започвайки договаряния със синдикатите за реформиране на извънредно комплицираната френска пенсионна система, с цел да " запуши " един продължителен недостиг.

Потенциално избухливата промяна става център на вниманието след годишното " рантре " - връщането на работа след обичайна лятна почивка, когато се дефинира политическият дневен ред и звук за идните месеци.

Макрон се обръща още веднъж към вътрешните проблеми седмица откакто бе хазаин на срещата на върха на водачите на Г-7, където сърдечният звук съумя да прикрие трансатлантическите разногласия, а френският водач изпъкна като централна фигура в международната дипломация и сплотяващ бранител на мултилатерализма.

Във вътрешен проект Макрон съумя да устои на ежеседмичните антиправителствени митинги на " жълтите жилетки ", избухнали преди четири месеца. Той обаче не е не запомнил избухналия публичен яд против неговата стратегия за промени и желае да избегне ново принуждение по френските улици.

Преговорите в четвъртък и петък сред обезпокоените синдикални водачи и премиера Едуар Филип поставят началото на всеобхватни съвещания с другите професионални общности, като учителите и медицинските сестри, за една промяна, която може да се окаже решаваща за президентството на Макрон.

" Правителството и аз самият сме изпълнени с решителност ", сподели Филип пред кореспонденти предишния петък. " Разполагаме с няколко месеца, с цел да изпълним своя проект, с цел да изготвим и да изложим този план " (за пенсионна реформа) ".

Синдикатите подлагаха на критика Макрон, че до момента си е затварял очите пред проблемите и в ранните месеци на президентството е изгубил време, пробвайки се да прокара промяната на трудовото законодателство и да понижи налозите за вложителите. Те също по този начин недоволстват, че той е пренебрегнал препоръките им по закъснялата промяна на системата за осигуровки при безработица, показана през юни.

Пенсионните промени, подхванати от някогашните консервативни президенти Никола Саркози през 2010 година и Жак Ширак през 1995 година, разпалиха улични митинги и не съумяха да предотвратят хроничния недостиг - проблем, с който Макрон е решен да се оправи до 2025 година

Във Франция частните пенсионни фондове са необичайност, което значи, че съвсем всеки прави вноски в публичен фонд, като това става посредством 42 разнообразни схеми за вноски и компенсации. Именно тях Макрон желае да размени с една обща точкова система.

Социологическо изследване на Френския институт за изследване на публичното мнение (IFOP) по поръчка на " Журнал дьо диманш " установи, че две трети от запитаните нямат доверие в държавното управление на Макрон за смяната на пенсионната система. " След сложния интервал при започване на 2019 година, символичното значение на тази промяна ще бъде в това дали държавното управление и президентът могат въобще да продължат да реформират Франция ", сподели Брюно Жанбар, началник на политическите проучвания в социологическата организация " ОпинионУей ".

Пенсионната възраст

Макар че предстоят още доста други трудности, ябълката на раздора е възрастта, от която човек може да стартира да получава цялостна пенсия. Въпреки обстоятелството, че хората в този момент живеят по-дълго от всеки път, анкетите демонстрират, че французите настойчиво държат на сегашната пенсионна възраст от 62 година - една от най-ниските в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Един от специфичните съветници на държавното управление по пенсионната промяна предложи през юли възрастта за приемане на цялостна пенсия да стане 64, като се позволява пенсиониране от 62 с по-ниска пенсия. След като през лятото синдикатите отхвърлиха това предложение, Макрон сподели предходната седмица, че избира да се даде приоритет на трудовия стаж, с цел да стартира изплащането на пенсия, а не на възрастта за пенсиониране.

Според критиците обаче това ще накаже тези, които стартират да работят в средата на 20-те си години след дълго образование. Макрон към този момент е казвал, че желае да се откри решение на този проблем. Икономистите показват, че хората ще би трябвало по един или различен метод да вършат вноски в тази система, с цел да може тя да има здрава финансова основа.

Тази позиция на Макрон получи внимателно утвърждение от най-голямата синдикална централа във Франция - центристката Демократична конфедерация на труда (CFDT), чиято поддръжка за промяната би дала мощно рамо на държавното управление. " Подходът е значим, само че значими са и делата. Сега чуваме за смяна на метода - толкоз по-добре, само че значимото е той да бъде подсилен с каузи ", сподели в понеделник шефът на CFDT Лоран Берже пред радио " Франс ентер ".

Други синдикати като твърдолинейната лява Обща конфедерация на труда (CGT), която към този момент даде обещание демонстрации против промяната и заплаши със стачки, остават на бойна нога. Шефът на CGT Филип Мартинес назова компромисното предложение на Макрон " мятане на прахуляк в очите " и сподели, че президентът " ни взема за простаци ".

Федерацията на френските работодатели (MEDEF) обаче споделя, че не може да поддържа промяна, което не покачва пенсионната възраст - единственият метод, който съгласно нея може да стопи пенсионния недостиг. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР