Президентът Еманюел Макрон е склонен да подобри проекта за пенсионна

...
Президентът Еманюел Макрон е склонен да подобри проекта за пенсионна
Коментари Харесай

Макрон склонен да промени проекта за пенсионна реформа, но не и да се откаже от него

Президентът Еманюел Макрон е податлив да усъвършенства плана за пенсионна промяна, която от две седмици е в основата на стачки и митинги в цялата страна. Това заяви президентството тази заран, преди началото на нови договаряния сред държавното управление и обществените сътрудници, съобщи Франс прес.

Държавният глава няма да се откаже от плана, само че е податлив да го усъвършенства посредством диалози със синдикатите, разгласи Елисейският замък, изразявайки упования да има прогрес до края на седмицата. Президентът си е сложил за цел да издейства пауза в мобилизацията по време на празниците, твърдят хора от неговото обграждане.

Компромисът, премислян от Макрон, се отнася за допустимо " усъвършенстване " по въпроса за базовата пенсионна възраст от 64 години от 2027 година (спрямо 62 години в момента). Хората, които се пенсионират преди навършване на тази възраст, ще получават по-малка пенсия, а които се пенсионират след тази възраст, ще получават бонус.

За синдикатите това е недопустимо, изключително за най-големия от тях - Френската демократична конфедерация на труда (Се Еф Де Те - CFDT). Организацията поддържа уеднаквяването на сегашните 42 пенсионни режима, само че счита нарастването на базовата пенсионна възраст за " алена линия ".

Премиерът Едуар Филип ще одобри през днешния ден следобяд поредно ръководителите на шест синдиката и две работодателски организации, а тази вечер ще се срещне и с управлението на държавната жп компания Ес Ен Се Еф (SNCF) и на парижкото транспортно сдружение Ер А Те Пе (RATP).

Днес Макрон назначи депутата от " Република, напред! " Лоран Пиетрашевски за държавен секретар по пенсионната промяна към министерството на солидарността и опазването на здравето. Снощи той бе определен да размени подалия оставка висш комисар за пенсиите Жан-Пол Дьольовоа, напомня Българска телеграфна агенция.

Стачната готовност измежду железничарите през днешния ден е намаляла до 13,6 на 100 (спрямо 32,8 на 100 вчера) на четиринайсетия ден от безсрочната стачка против пенсионната промяна. Спад има и при мобилизацията на машинистите, от които през днешния ден стачкуват 65,8 на 100 (спрямо 75,8 на 100 вчера), съгласно управлението на жп компанията.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР