Президентът е в Москва - протестът е срещу мен. Така

...
Президентът е в Москва - протестът е срещу мен. Така
Коментари Харесай

Борисов учуден: Радев обсъжда с Русия АЕЦ Белене, а протестират срещу мен

Президентът е в Москва - митингът е против мен. Така министър председателят Бойко Борисов разяснява тематиката за АЕЦ " Белене ", която ще бъде разисквана на идната среща сред него и съветския президент Владимир Путин.

" Аз не мога да схвана - митинг против мен, че ще се срещна с съветската страна да беседвам - в случай, че президентът е там ", съобщи Борисов.

" Това, че е отишъл президентът Радев в Москва отново е добре. Ние водим като страна уравновесена политика ", разяснява Борисов.

Той посъветва министрите да не влизат в крайности във връзка с това дали Българското председателство на Европейския съвет е било сполучливо.

Борисов бе безапелационен, че и с Украйна и с Русия би трябвало да подддържаме положителни връзки. Това е повода да има има среща и с президента на Украйна Петро Порошенко.

Нека да приемем, че всяка една от институциите - и президентството, и ние вършим неща, които са в интерес на страната. Не е нужно ние да обясняваме кое е повече и кое е по-малко. Опитвайте се да разсъждавате, че всичко е потребно за страната.

" В момента имаме стока и площадка, в която българският поданик е вложил над 3,5 милиарда лв.. Ако не вземем някакви ограничения по тази стока, тя стоешком там - тази стока не е домати и краставици, а нуклеарни реактори - от милиарди тя ще стане милиони и най-после ще отиде за скрап. Не сме толкоз богата страна, с цел да си го позволим ", разяснява Борисов.

Той посочи, че продажбата на сходни уреди става с позволение на производителя.

Министър-председателят напомни и отрицателния опит от наложителното изкупуване на тока от Топлоелектрическа централа -1 и Топлоелектрическа централа -3 на Мариците. " Затова сме споделили - договаряния единствено с възможен покупател или вложител, в случай че той не желае сходен документ ", разяснява Борисов.

Вторият документ, който Борисов изрично забрани да се издава, е държавната гаранция, с която страната се задължава с заплащане по тази договорка.

" Трето ние можем да участваме в взаимно сдружение, откакто се отпишат активите от НЕК - в границите на това, което сме похарчили досега - с подобен %. Колко е - ще го кажат експертите ", съобщи Борисов.

Борисов съобщи, че при тези условия не може да разбере - би трябвало ли да стоят, с цел да се харесат политически и за милиарди съоръжение да бъде унищожено от времето.

" Отнасяме се само със угриженост за това, което българскят поданик е платил към този момент. Интерес има от много страни ", разяснява Борисов.

Той разяснява още, че с цел да има договаряния - би трябвало да има съответния мандат от Народното събрание. " Не мога да схвана каква е тази нервност. Ако не ги водим тези договаряния няма ли да имаме противоположната нервност? Защо се отнасяме безстопанствено към милиардите, които българският поданик е платил? " - попита министър председателят Борисов.

" Това не е остарялата наша позиция, когато едни споделяха тези реактори не са създадени, те не са подготвени. Само че се оказа, че те са подготвени, пратиха ги и може би някои са не запомнили, че се бяха натрупали 90 млн. лева лихви по тях ", напомни Борисов.

" Накрая с президента Путин се разбрахме да ни ги опростят да не ги желаят. Бяха се натрупали 90 милиона ", установи още той.

Борисов съобщи, че позицията на държавното управление е виновна и подхожда на дейностите на един добър собственик - да реши какво да прави с това, което има в двора си.

" Ако ще ги пращаме в музей значи би трябвало да създадем специфичен музей където да ги закараме. Музей - това ще е най-скъпият музей в света за 3,5 милиарда лева и повече ".

Ако се седне умерено да се приказва - пети и шести реактор бяха удължени животите им, само че след 10-15 години ще има напън за тях да бъдат затваряне. Представете си енергийната система - без 2000 мегавата - да остане единствено на въглищата и възобновимата сила, съобщи министър председателят.

Борисов напомни и " войната ", която се води в Брюксел за удължаването на живота на тецовете от Марица-Изток.

Хипотезата, че реакторите не са подготвени - че са доста скъпи, което съм го приказвал и аз - се оказа погрешна и съветският прозводител ни ги докара и ни ги стовари в двора и ни осъди в Париж - да ги платим, заключи обстановката министър председателят.

Припомняме, тематиката за плана АЕЦ " Белене " стана още веднъж настояща, откакто от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ отчет за правене на Национална тактика в региона на енергетиката с фокус върху електроенергетиката. Българска академия на науките разгласява отчета си при започване на годината, след категорично позволение от БЕХ (като поръчител), само че даже и това не понижи разногласията за целесъобразността на построяването на нова нуклеарна централа.

На 16 ноември 2017 година се състоя и представянето на резюмето от отчета на Българска академия на науките в наличието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това обобщение дава вид за реализация на АЕЦ " Белене ", само че при изискване, че бъдат реализирани параметрите на финансовите разбори. От Българска академия на науките изрично опазиха отчета си и 90-те разновидността, които той дава.

Въпреки че в общественото пространство продължава да се приказва на първо място за или срещу плана " Белене ", акцент в активността и думите на министър Теменужка Петкова в последните месеци е казусът с оборудването на нуклеарната централата, което е направено от Русия по контракт и на което Българската страна е действителен притежател.

Според Теменужка Петкова не се изключва опцията и Русия да бъде привлечена за вложител в централата, чието строителство беше замразено през 2013 година Конкретни договаряния по този въпрос не са водени. През октомври предходната година министър председателят Бойко Борисов се срещна с представители на съветската държавна компания " Росатом ".

След това обаче министър председателят Борисов излезе с още една авангардна концепция планът " Белене " да стане общобалкански план, който да се реализира с европейско финансиране. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР