Президентът Дуда обявява решението си да подпише спорните закони. Полският

...
Президентът Дуда обявява решението си да подпише спорните закони. Полският
Коментари Харесай

Напук на ЕС полският президент подписа спорните съдебни закони


Президентът Дуда афишира решението си да подпише противоречивите закони.

Полският президент Анджей Дуда подписа двата противоречиви законопроекта за правосъдна промяна макар рецензиите на Европейски Съюз, че те подкопават върховенството на закона. Дуда разгласи това в телевизионно послание в сръдя вечер, съобщи Ройтерс.

" Реших да подпиша тези законопроекти ", сподели той в изказването, което беше излъчено по полската национална телевизия.

По-рано денем Европейската комисия предприе невиждани дейности против Полша поради промяната в правосъдната система. Тя предложи на Съвета на Европейски Съюз и на Европейския парламент Полша да бъде лишена от право на глас при разискването и приемането на общностните решения.

Заместник-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс означи, че комисията остава открита за диалог с полските управляващи, когато преценяват за подходящо. Той посочи, че предлагането се постанова поради непрекъснато неспазване от страна на Полша на разпоредбите в Европейски Съюз, изключително с признатите промени в законодателството, обвързвано с активността на правосъдната власт.

Дуда обаче упрекна водачите на Европейския съюз, че лъжат, като настояват, че измененията в полската правосъдна система заплашват върховенството на закона и демократичните правила.

В изявление по частна телевизия, обещано също нощес, часове откакто Европейската комисия стартира наказателна процедура против Полша, той сподели, че не схваща решението на комисията да задейства процедура по член 7 от контракта за Европейски Съюз и добави, че то е чисто политическо.

Според Дуда в това решение има доста " двуличие ". Той посочи, че полското държавно управление било " въодушевено " да ревизира законите за избор на съдии и други аспекти на правосъдната система, разглеждайки правните системи в доста страни от Европейски Съюз и в Съединени американски щати. Той настоя, че измененията във Върховния съд и във Висшия правосъден съвет, планувани в законите, които президентът подписа през вчерашния ден, подхождат на конституцията и укрепват демокрацията в Полша.

С явно неспокойствие в гласа си, Дуда сподели: " Много представители на европейските институции просто споделят погрешни неща за Полша. Те лъжат ".

Съдебните промени в Полша значат, че правосъдната система в страната е под политическия надзор на ръководещото болшинство. При неналичието на самостоятелност в правосъдната система, се повдигат съществени въпроси за ефикасното използване на законодателството на Европейски Съюз, се показва във вчерашното известие на Европейска комисия.

За интервал от две години полските управляващи одобриха повече от 13 закона, засягащи цялата конструкция на правосъдната система в страната. Общият модел е, че изпълнителната и законодателната власт систематично получават опция да се намесват в състава, пълномощията, ръководството и действието на правосъдната система, се споделя в известието.

Последните два от тези закони бяха признати при започване на декември. Единият от тях трансформира метода на избиране на членовете на Върховния съд. Освен това той планува понижаване на възрастта за пенсиониране на съдиите от Върховния съд, което ще докара до неотложно освобождение на десетки съдии, в случай че за тях не бъдат направени самостоятелни изключения.

Вторият закон трансформира метода за назначаван на членове на Националния правосъден съвет. Той дава право на законодателите да избират 15 от 25-имата членове на съвета. Сега всички членове на съвета се избират от съдийското съсловие.

Опозицията в Народното събрание реагира на приемането на тези закони с крясъци: " Диктатура! ".

Венецианската комисия дефинира измененията като " сериозна опасност " за полската правосъдна система.

Аргументите на ръководещите са, че с помощта на новите закони правосъдната система ще стане по-ефикасна и отговаряща на упованията на елементарните поляци.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР