Президентът Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че Обединените арабски емирства

...
Президентът Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че Обединените арабски емирства
Коментари Харесай

Рядка победа за Тръмп - ОАЕ и Израел откриват активни дипломатически отношения

Президентът Доналд Тръмп съобщи в четвъртък, че Обединените арабски емирства и Израел са се договорили да открият цялостни дипломатически връзки като част от съглашение за прекъсване на анексията на окупирана земя, обещана от палестинците за бъдещата им страна , оповестява АП.

Съобщението слага ОАЕ като първата арабска страна в Персийския залив, която прави това и едвам третата арабска страна, която има дейни дипломатически връзки с Израел .

Тръмп туитира изказване на страните, като признава договорката. След това той сподели пред кореспонденти в Овалния кабинет, че това е " в действителност исторически миг ". " Сега, когато ледът е продънен , чакам повече арабски и мюсюлмански страни да последват Обединените арабски емирства ".

Това дава рядка дипломатическа победа за Тръмп преди изборите през ноември, защото напъните му за преустановяване на войната в Афганистан към момента не са се осъществил и, до момента в който напъните за реализиране на мир сред Израел и палестинците не вървят.

За Израел оповестяването идва след години , в които израелския министър председател Бенямин Нетаняху се хвали, че неговото държавно управление се радва на по-тесни връзки с арабските страни , в сравнение с обществено са приети. Нетаняху се опита да построи селища на земи, обещани на палестинците и одобри предлагането на Тръмп, което би му разрешило да анексира огромни елементи от окупирания Западен бряг , като в същото време дава на палестинците лимитирана автономност в други региони.

От своя страна ОАЕ в допълнение резервира интернационалната си акция да бъдат възприемани като модел на толерантността в Близкия изток , макар че са ръководени от властнически владетели. Това също по този начин слага ОАЕ преди всичко в районна конкуренция за самопризнание измежду прилежащите арабски страни в Персийския залив.

А за палестинците, които дълго време разчитат на арабската поддръжка в битката си за самостоятелност, обявлението бележи и победа, и крах .

Докато договорката в четвъртък стопира израелските проекти за анексиране , палестинците неведнъж приканват арабските държавни управления да не възстановяват връзките с Израел , до момента в който не бъде реализирано спокойно съглашение за основаване на самостоятелна палестинска страна .

Съвместно изказване на Съединени американски щати, ОАЕ и Израел е оповестено незабавно след туита на Тръмп . Той съобщи, че делегациите ще се срещнат през идващите седмици, с цел да подпишат покупко-продажби за директни полети, сигурност, телекомуникации, енергетика, туризъм и опазване на здравето . Двете страни също ще си партнират в битката с пандемията.

" Отварянето на директни връзки сред две от най-динамичните общества в Близкия Изток и напредналата стопанска система ще трансформира района посредством стимулиране на икономическия напредък , усилване на софтуерните нововъведения и създаване на по-близки връзки сред хората ", се споделя в изказването на Тръмп, Нетаняху и принц Мохамед бин Заед Ал Нахиян.

Американският държавен секретар Майк Помпео похвали договорката . " Това е удивително достижение за две от най-напредничавите и софтуерно напреднали страни в света и отразява тяхната споделена районна визия за стопански интегриран район. "

" Блажени да са миротворците. Мабрук и Мазал Тов ", добавя Помпео.

Сред арабските страни единствено Египет и Йордания имат дейни дипломатически връзки с Израел . Египет подписа мирна договорка с Израел през 1979 година, следвана от Йордания през 1994 година Мавритания призна Израел през 1999 година, само че по-късно приключи връзките през 2009 година поради войната на Израел по това време в Газа.

Освен Тръмп , главните американски медиатори за реализиране на съглашение са старши съветникът на президента и шурей Джаред Къшнър , специфичният делегат на Близкия изток Ави Берковиц и Дейвид Фридман , американският дипломат в Израел.

ОАЕ е федерация на съединени щати от седем шейхове на Арабския полуостров . Формирана през 1971 година, страната като другите арабски страни по това време не признава Израел поради окупацията на земя, която е дом на палестинците.

" Арабският нефт не е по-скъп от арабската кръв ", разяснява в миналото главният държател на ОАЕ, шейх Заед бин султан Ал Нахиян, когато се съгласи на петролен протест поради американската военна поддръжка на Израел във войната през 1973 година в Близкия изток.

ОАЕ разчиташе на палестинците с бели якички при основаването на своята нация . С течение на времето поддържаше позицията си, че Израел би трябвало разреши основаването на палестинска страна на земя, завзета във войната през 1967 година

Но през последните години връзките сред арабските страни в Персийския залив и Израел безшумно се усилват , частично поради споделената им омраза против Иран и ливанската група " Хизбула ". Принц Мохамед също споделя недоверието на Израел към ислямистки групи като " Мюсюлманско приятелство " и " Хамас ", която държи Ивицата Газа.

Не е ясно какво е подтикнало Израел и ОАЕ да разгласят всичко това в този момент . През юни посланикът на Обединените арабски емирства в Съединени американски щати предизвести в израелски вестник, че Израел възнамерява да анексира долината на Йордан и други елементи на окупирания Западен бряг и това ще попречи на напъните на Израел за възстановяване на връзките с арабските страни.

Споразумението обезпечава на Нетаняху вътрешна помощ в миг, когато съдружното държавно управление на Израел е пред провал и е изправено пред опцията за предварителни избори през идващите месеци. Нетаняху е наясно, че неговата известност спада, откакто страната се бори с новото огнище на ковид и бързо растящата безработица вследствие на по-ранните ограничения за блокиране.

Нетаняху дава и скъпо дипломатическо достижение на своя добър другар Тръмп преди изборите в Съединени американски щати .

И въпреки всичко, с отпадането на проекта за анексиране, Нетаняху може да си усили залозите преди възможна смяна в Белия дом . Джо Байдън , даде да се разбере, че ще се опълчи на всевъзможни стъпки на Израел за едностранно преначертаване на картата на Близкия изток и анексиране на земи , обещани на палестинците.

Нетаняху рискува рецензии в личната си твърда партия " Ликуд ", чиито членове мощно поддържат анексията . Нетаняху наподобява залага, че членовете на " Ликуд " - и дребното, само че авторитетно придвижване на заселниците - ще се съгласят, че мирното съглашение носи повече изгоди от едностранното анексиране . Проучванията на публичното мнение демонстрират, че анексирането не е с огромен приоритет за голямото болшинство от израелската общност .

Отказът от проекта за анексиране трансформира малко действителната обстановка . Израел към този момент държи цялостния надзор над Западния бряг и продължава да уголемява своите обитаеми места там, като в същото време дава на палестинците автономност в поредност от анклави. Около 500 000 израелци живеят в бързо разрастващите се селища на Западния бряг.

Следващата година Израел ще вземе присъединяване в ЕКСПО 2020 в ОАЕ , международният панаир, чийто хазаин е Дубай, а ОАЕ разгласи проекти за създаване на фамилна къща на Авраам в Абу Даби, в която ще се обитават джамия, черква и синагога .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР