Президентът Доналд Тръмп внезапно отмени посещението си в Дания, след

...
Президентът Доналд Тръмп внезапно отмени посещението си в Дания, след
Коментари Харесай

Тръмп отмени визитата си в Дания защото там не харесали идеята му за Гренландия

Президентът Доналд Тръмп ненадейно анулира визитата си в Дания, откакто министър председателят на страната отхвърли като неуместна концепцията му Съединени американски щати да купят Гренландия. То трябваше да стартира след по-малко от две седмици.

" Дания е доста специфична страна с извънреден народ, само че въз основата на мненията на премиера Метте Фредериксен, че тя не се интересува от разискване покупката на Гренландия, ще отложа за други времена нашите срещи, планувани за след две седмици ", написа той в " Туитър ".

" Премиерът спести доста разноски и старания и за двете страни като беше толкоз пряма. Благодаря ѝ за това и чакам пренасрочване за в бъдеще ", добави Тръмп.

От Белия дом потвърдиха, че от програмата му е отстранено визитата в Дания на 2 и 3 септември. В Копенхаген, където бе поканен от кралица Маргрете Втора, президентът трябваше да разисква обстановката в Арктика, където от ден на ден ползи декларират освен страни като Русия, Норвегия и Канада, само че и Китай. В Дания бяха планувани диалози на Тръмп с Фредериксен, която пое поста през юни, и с гренландския министър председател Ким Киелсен.

Договор за защита от 1951 година сред Съединени американски щати и Дания, която е член на НАТО, дава права на американците над военовъздушната база Туле в северните елементи на най-големия остров на планетата. Гренландия е с висока степен на автономност, като външната и отбранителната ѝ политика се управляват от Дания. Ако желае да разгласи самостоятелност, островът с към 56 000 души население може да го направи след референдум, само че по този начин ще изгуби и стотиците милиони крони от датския бюджет, от които е изцяло подвластен локалният бюджет.

След посрещнатата с съмнение и комизъм обява на " Уолстрийт джърнъл " за възможна оферта на Тръмп за Гренландия той удостовери, че в действителност има такава концепция, въпреки че тя не е измежду непосредствените му цели. " Появи се идея и тя е стратегически забавна ", съобщи той през публицисти в Ню Джърси.

Първата реакция на досегашни датски министър председател Ларс Локе Расмусен бе " Това несъмнено е първоаприлска смешка ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР