Президентът Доналд Тръмп внезапно изгони Джон Болтън - твърдолинейния си

...
Президентът Доналд Тръмп внезапно изгони Джон Болтън - твърдолинейния си
Коментари Харесай

Тръмп изгони ястреба Болтън, с когото имаше разногласия по външната политика

Президентът Доналд Тръмп ненадейно изгони Джон Болтън - твърдолинейния си консултант по националната сигурност, с който имаше съществени различия за Иран, Афганистан и доста други международни провокации.

Вчерашната непредвидена промяна беше следващото овакантяване на инакомислещ от близкото обграждане на президента, откакто Тръмп е все по-малко податлив да приема препоръки, които влизат в несъгласие с неговата вътрешен глас. Това става и в тежък миг за Тръмп на международната сцена, когато той би трябвало незабавно да взима решения по сложни външнополитически въпроси.

През последните месеци припламваше напрежение сред Болтън - третия консултант на Тръмп по националната сигурност, и други чиновници поради битката за въздействие в обкръжението на президента и това по какъв начин да бъде ръководено желанието му да договаря с някои от най-неприятните международни играчи. Откакто напролет на предходната година Болтън влезе в администрацията, той беше скептично надъхан към подхванатото от президента вихрено възстановяване на връзките със Северна Корея, а в последно време той стана мощен вътрешен критик на възможни договаряния сред Тръмп и водачите на Иран и афганистанските талибани.

Болтън се разминаваше с Тръмп и в мощното си неодобрение на експанзиите на Русия по света, а предходната година провежда дискретна акция в администрацията и със съдружници в чужбина, с цел да убеди Тръмп да остави силите на Съединени американски щати в Сирия, с цел да се борят с останките от " Ислямска страна " и иранското въздействие в района. Но маневрирането на Болтън тогава бе в цялостен контрастност с решението на някогашния министър на защитата Джим Матис да подаде оставка поради оповестеното през декември от Тръмп евакуиране, което на процедура беше анулирано.

Тръмп и Болтън показаха през вчерашния ден в Туитър противоречащи си версии за не напълно приятелското овакантяване на съветника - последни изстрели в едни връзки, които съвсем през цялото време бяха нестабилни.

Тръмп съобщи в Туитър, че споделил на Болтън в понеделник вечерта, че Белият дом към този момент не се нуждае от неговите услуги, и Болтън връчил оставката си през вчерашния ден сутринта. Болтън отвърна със свое изказване в Туитър, в което съобщи, че предложил да подаде оставка в понеделник, " а президентът Тръмп споделил: дано да поговорим за това на следващия ден ".

Тръмп изясни, че имал " съществени различия " с Болтън по доста от предложенията му като консултант по националната сигурност, " сходно на други хора от администрацията ".

Писмото с оставката на Болтън с вчерашна дата беше от единствено две фрази. Той написал: " Уважаеми господин президент, с това депозирам оставка, на процедура неотложно, като асистент на президента по въпросите на националната сигурност. Благодаря Ви, че ми предоставихте тази опция - да послужвам на нашата страна. " Той подписал писмото " С почитание, Джон Р. Болтън ".

Сенаторът от Южна Каролина Линдзи Греъм, пътувал с Тръмп в понеделник, сподели, че за президента " чашата преляла ", когато научил, че Болтън бил противна към този момент анулираната среща през уикенда с талибаните в Кемп Дейвид.

А републиканец, осведомен с различията сред Тръмп и Болтън, сподели, че съпротивата на съветника против възможна среща сред Тръмп и иранския президент Хасан Рохани е ускорила нещата. Френският президент Еманюел Макрон се пробва да посредничи за такава среща, вероятно в коридорите на идната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации, с вярата да избави интернационалната нуклеарна договорка с Иран, от която Тръмп се отдръпна.

" Имало е доста случаи, при които дипломат Болтън и аз сме имали различия. Това е несъмнено ", сподели през вчерашния ден държавният секретар Майк Помпейо. Той добави, че Тръмп е дал да се разбере, че е подготвен да се срещне с Рохани " без предварителни условия ".

Иранското държавно управление приветства напускането на Болтън, а представителят Али Рабией сподели, че то може да приготви почвата за стопляне на връзките. " След освобождението от служба на най-големия покровител на войната и икономическия тероризъм Белият дом ще се сблъсква с по-малко трудности да разбере обстановката в Иран ", съобщи той в Туитър. Техеран дефинира глобите на Съединени американски щати против Иран като " стопански тероризъм ".

Изгонването на Болтън беше изненадващо за мнозина в Белия дом. Само час преди известието на Тръмп в Туитър пресслужбата разгласи, че Болтън ще взе участие дружно с Помпейо и Мнучин в брифинг за декрет, разширяващ методите за битка с тероризма. Но това не стана.

Говорителят на Белия дом Хоган Гидли сподели, че постът на Болтън краткотрайно ще бъде ангажиран от заместник-съветника по националната сигурност Чарлз Купърман, който е работил в администрацията на Рейгън и е заемал висши длъжности в отбранителната индустрия. Тръмп сподели, че ще дефинира заместител на Болтън идната седмица. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР