Президентът Доналд Тръмп съобщи, че директорът на Националното разузнаване на

...
Президентът Доналд Тръмп съобщи, че директорът на Националното разузнаване на
Коментари Харесай

Директорът на разузнаването на САЩ се оттегля след разногласия с Тръмп

Президентът Доналд Тръмп заяви, че шефът на Националното разузнаване на Съединени американски щати Дан Коутс ще се отдръпна от поста на 15 август, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Заемащият тази позиция следи активността на всички 17 разследващи организации в Съединените щати, в това число Централното разследващо ръководство (ЦРУ) и Агенцията за национална сигурност.

Тръмп номинира конгресмена републиканец Джон Ратклиф за правоприемник на Коутс. " Приятно ми е да оповестя, че високо уважаваният конгресмен републиканец от Тексас Джон Ратклиф ще бъде номиниран от мен да бъде шеф на националното разузнаване ", написа Тръмп в " Туитър ".

Напрежение

Дан Коутс имаше спорове с президента поради оценки, свързани с Русия, Иран и Северна Корея. В началото на годината, поради оценки за обстановката с Техеран, Тръмп го назова доверчив. Според " Асошиейтед прес " Коутс разказал на прокурори, че президентът го карал обществено да отхвърли всякаква връзка сред Русия и предизборната му акция. Обтегнатите връзки сред Тръмп и Коутс се дължали и на съществени различия сред президента и разследващите организации, прибавя АП.

Според Би Би Си Коутс счита, че разузнаването в Съединени американски щати е станало " по-силно от всеки път " за двете години и половина, в които той заемаше поста. " В резултат имам вяра, че за мен е време да продължа към идната глава от живота си, " пишае той в писмото, с което изяснява претекстовете си.

Коутс сподели през февруари, че Тръмп му предложил да остане на поста, само че разликите им се оказали непреодолими. По-късно той е заявявал, че се усеща маргинализиран от президента по въпросите на националната сигурност.

Седемдесет и шест годишният посланик, който наследи на поста Джеймс Клапър, е влизал в разногласия с Тръмп обществено по въпроси като Северна Корея. През януари да вземем за пример сподели, че не счита за евентуално Пхенян да се откаже от нуклеарните си оръжия. Миналата година той научи в ефир - и не скри изненадата си - че Тръмп е поканил съветския си сътрудник Владимир Путин в Белия дом по време на срещата им в Хелзинки.

Наследникът

Коутс е следващият напускащ администрацията - това направиха и министърът на защитата Джеймс Матис (който едвам от предходната седмица има непрекъснат наследник) и държавният секретар Рекс Тилърсън.

Джон Ратклиф, който ще пристигна на мястото на Тилърсън, е в Конгреса от 2015 година Той отбрани президента на чуване на специфичния прокурор за " съветското следствие " Робърт Мюлър.

За демократите изборът му е следващото доказателство, че Тръмп се обкръжава само с последователи, посочили " сляпа честност ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР