Президентът Доналд Тръмп отлага очаквано увеличение на американските мита върху

...
Президентът Доналд Тръмп отлага очаквано увеличение на американските мита върху
Коментари Харесай

САЩ отлагат увеличаване на митата върху китайския внос

Президентът Доналд Тръмп отсрочва предстоящо нарастване на американските мита върху китайските артикули, с помощта на “продуктивните ” търговски договаряния и на това, че той и китайският президент Си Дзинпип биха се срещнали да подпишат комерсиална договорка, в случай че напредъкът продължи, съобщи Ройтерс.

Американският президент планираше да вдигне ставката на митата на 25% от 10% върху китайски импорт с обща годишна стойност от $200 милиарда, в случай че до предишния петък не беше реализиран прогрес в комерсиалните договаряния сред Вашингтон и Пекин.

Ройтерс вижда в отлагането знак, че страните са покрай договорка.

Месеците комерсиална война война сред двете най-големи стопански системи в света са в основата на зачестили прогнози за закъснение на икономическия напредък и даже за спад и криза в някои основни стопански системи.

Тръмп написа през уикенда в Туитър, че американо-китайските търговски договаряния имат прогрес в сложни области като отбраната на интелектуалната благосъстоятелност, прехвърлянето на технологии, замаделието, услугите и валутния курс.

“Ще забавя увеличението на на американските мита, планувано за 1 март ", написа той в обществената мрежа. " Ако двете страни отбележат спомагателен прогрес, ще планираме среща на върха сред президента Си и мене в Мар-а-Лаго, с цел да сключим съглашение ", сподели Тръмп в обществената мрежа, споменавайки персоналната си резиденция във Флорида, където двамата водачи са се срещали преди.

Официалната китайска организация Синхуа съобщи, че договорката наподобява " все по-близо ", само че не изключи усложнения в последния миг, когато договарянията навлязат във финалната си фаза. Американският търговски представител Робърт Лайтхайзър означи, че остават съществени спънки, свързани с практическото използване на възможното съглашение. В неделя договарящите са се опитвали да изгладят разликите си по въпроси като третирането на държавните предпиятия, дотациите, насилствените софтуерни прехвърляния и кибер-кражбите.

В понеделник заран азиатските тържища откликнаха на новината с покачване на показателите, водено от борсата в Шанхай, където акциите на водещите китайски компании се подвигнаха с 3,5% по отношение на равнищата от юни, когато стартира комерсиалната война, съобщи Ройтерс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР