Президентът Доналд Тръмп обяви, че за 60 дни ще бъдат

...
Президентът Доналд Тръмп обяви, че за 60 дни ще бъдат
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Президентът Доналд Тръмп разгласи, че за 60 дни ще бъдат спрени молбите на задгранични жители за непрекъснато престояване в Съединени американски щати, с цел да бъдат предпазени работните места на американците в изискванията на пандемия

България последна в Европа по независимост на медиите, журналистът Милен Цветков почина в злополука

Известният ефирен водещ Милен Цветков почина при жестока злополука в понеделник вечерта на кръстовище на столичния бул. " Черни връх ". Виновникът за злополуката, 22-годишният Кристиан Николов, който е бил дрогиран, е арестуван под стража. Двамата му спътници получиха обвиняване в лъжесвидетелстване, а майка му бе упрекната, че му е дала ключа от колата, макар че е използвал опиати.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики България резервира 111-ото място в света в класацията за независимост на медиите на " Репортери без граници " и е последна по този индикатор освен в Европейския съюз, само че и в цяла Европа. Ситуацията в страната е избрана като " сложна ", напомня се опитът за събаряне на Силвия Великова от ефира на БНР, напускането на Миролюба Бенатова и Генка Шикерова, откакто братя Домусчиеви получиха " Нова тв ", назначението на Емил Кошлуков отпред на Българска национална телевизия, довело до проправителствена смяна на публицистичната политика, както и усилването на юридическия напън към самостоятелните медии " Капитал ", " Дневник " и Bivol.bg.

Николай Неновски е новият член на управителния съвет на Българска народна банка от квотата на президента. Той ще размени Лена Русинова, назначена от предходния президент Росен Плевнелиев, мандатът му стартира от 13 юни т.г. Неновски е професор по стопанска система, преподава доктрина на парите и интернационалните финанси, а през последните години се демонстрира като ослепителен съперник на еврото.

Две нови каузи постъпиха в Конституционния съд (КС). Състав на Върховния административен съд (ВАС) нападна законовия текст, който урежда прекратяването на кметските пълномощия поради незаличено присъединяване във компания. Към момента към този момент два кметски мандата бяха прекъснати на това съображение - на кмета на Благоевград Румен Томов и на Стрелча Стойно Чачов, само че във Върховен административен съд има още такива проблеми. Българска социалистическа партия пък сезира Конституционен съд за анулация на текстове в закона за изключителното състояние, които дават достъп на Министерство на вътрешните работи до трафични данни на жители под карантина без прелиминарен правосъден надзор.

Новини с COVID-19

ГЕРБ и " Обединени патриоти " благодарение на " Воля " провалиха изключителното съвещание на Народното събрание , на което министър председателят Бойко Борисов трябваше да дава отговор на въпроси за ограниченията против пандемията от COVID-19. Депутатите отхвърлиха да се записват и не се събра кворум. Българска социалистическа партия внесе ново искане за изключително съвещание, а водачът й Корнелия Нинова дефинира обстановката като " поредна стъпка към еднолична власт ".

Влизането и излизането от столицата бе неразрешено от нощта на 17 април, откакто два дни управляващите призоваваха да не се пътува по великденските празници. Пред контролните пунктове на входовете и изходите на града се образуваха километрични опашки, а полицията връщаше мнозина

Фотограф: Цветелина Белутова
Заразените с COVID-19 в България надвишиха 1000 души и към сряда вечерта станаха 1024 души. Починалите към този момент са 49 души, а оздравелите - 174. През последната седмица станаха известни няколко огнища на болестта: в ромските квартали на София " Факултета " и " Филиповци ", в старозагорското село Паничерево, измежду видинските медици и в шивашка фабрика в Плевен.

Свят

Безработицата в Европа може да се удвои през идващите месеци, планува разбор на консултантската компания McKinsey. Според него повече от една четвърт от работещите на континента ще усетят икономическите отрицателни резултати от пандемията, а за 59 млн. заети има риск от понижаване на работното време, краткотрайно или непрекъснато освобождение от работа. Най-засегнати ще бъдат секторите, свързани с обслужването на клиенти и продажбите, питателните услуги и строителството.

Светът рискува необятно публикуван апетит в " древен размери ", породен от ковид, предизвестява Организация на обединените нации. Световната стратегия по прехраната показва, че са нужни незабавни дейности, с цел да се избегне надвиснала злополука, защото броят на недохранените може да скочи от 135 млн. до над 250 млн. души. Най-застрашени са 10 страни, наранени от спорове, икономическа рецесия и климатични промени, а точно Йемен, Демократична република Конго, Афганистан, Венецуела, Етиопия, Южен Судан, Судан, Сирия, Нигерия и Хаити. От Световната стратегия по прехраната споделят, че икономическите последствия от пандемията са евентуално пагубни за милиони, " чийто живот към този момент виси на косъм ".

Всички немски провинции оповестиха проекти за наложително носене на маски в битката с ковид, като Бремен стана последният федерален район, който поддържа мярката. Маските ще бъдат наложителни в публичния превоз, както и в съвсем всички провинции при извършване на покупки. Канцлерът Ангела Меркел мощно предложи използването им предходната седмица, когато разгласи последователно отхлабване на карантинните ограничения. Според проекта й магазините до 800 кв.м могат да отворят още веднъж, само че би трябвало да съблюдават прецизна хигиена. Магазините за коли и колела, както и книжарниците могат да проработят без значение от размера си.

Дания и Полша няма да позволен компании, регистрирани в офшорни данъчни убежища, да аплайват за финансиране от техните избавителни фондове за подкрепяне на потърпевши от пандемията бизнеси. Миналата седмица датското финансово министерство удължи избавителната си стратегия до юли, само че съобщи, че основаните в данъчни убежища компании към този момент няма да могат да вземат участие в нея. Полша предприе сходни дейности на 8 април. Не е ясно дали други европейски страни ще последват този образец. Според организацията Tax Justice UK английското държавно управление би трябвало да схване въпросния метод, тъй като " всяка помощ би трябвало да идва с условия, гарантиращи положителното бизнес държание, и компании, които се пробват да избегнат отговорностите си, като понижават налозите си, не би трябвало да чакат помощ, когато нещата се объркат ". От International Centre for Tax and Development показват, че в сегашните сериозни условия на пандемия " избягването на налози понижава способността на страните да усилят ресурсите си ".

Автопроизводителят Toyota отваря още веднъж фабриката си в Северна Франция. Това е първото дружество за транспортни средства, което заработва в страната, откакто пандемията затвори множеството промишлености предишния месец, и някои профсъюзи са срещу връщането на чиновниците на работа

[Reuters]
Икономика 7.8 % спад на българския Брутният вътрешен продукт през тази година и 7% растеж през 2021 година чака икономическият екип на Уникредит Булбанк

Срокът за подаване на предложения за концесията на летище Пловдив е продължен до 10 юли. Отварянето на офертите би трябвало да стане на 27 юли, а месец по-късно да завърши и процедурата. Първоначалните периоди изтекоха на 10 април, само че разпространяването на ковид пресуши интереса на евентуални претенденти и министерството на превоза беше насила да ги удължи.

България е сред страните, които имат достъп до новата кредитна линия на МВФ, разгласи изпълнителният шеф на фонда Кристалина Георгиева на брифинг с български публицисти. Новият инструмент е ориентиран към страните със постоянни финанси, които се нуждаят от краткосрочна поддръжка. Конкретно за България това значи достъп до към 1.75 милиарда $.

Комисия за защита на конкуренцията още веднъж ще ревизира пазара на горива на едро и дребно. Поредното произвеждане за определяне на вероятно осъществени нарушавания идва след сигнал от края на март на прокуратурата по отношение на несъответствието сред спада в цената на суровия нефт в международен мащаб и намаляването на цените на дребно на автомобилните горива в страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР