Президентът Доналд Тръмп обещава да спечели една наглед невъзможна за

...
Президентът Доналд Тръмп обещава да спечели една наглед невъзможна за
Коментари Харесай

Тръмп обещава да спечели наглед невъзможна победа в Афганистан

Президентът Доналд Тръмп дава обещание да завоюва една привидно невъзможна за продобиване война. Как - към момента не е ясно макар водените от месеци вътрешни диспути, които в последна сметка го убедиха да се придържа към спор, на който дълго се противопоставяше.

В 26-минутно послание към нацията в понеделник Тръмп загатна, че в Афганистан ще бъдат ситуирани още американски войски, само че отхвърли да посочи какъв брой. Той сподели, че успеха ще бъде несъмнена, само че не уточни по какъв начин тъкмо ще се стигне до унищожаването на " Ал Кайда " и по какъв начин ще се попречи на талибаните да завладеят Афганистан. Каза, че Съединени американски щати няма да оферират " празен чек " на Афганистан, само че не показа съответен график за края на американския ангажимент, който продължава към този момент 16 години.

Вместо това Тръмп прояви трансформиралата се в отличителна линия на неговото президентство самонадеяност. " Накрая ще спечелим ", сподели той за най-дългата война на Америка.

Победата в Афганистан убягваше на предшествениците на Тръмп - президента Джордж У. Буш, който стартира войната след нападенията на 11 септември 2001 година, и президента Барак Обама, който усили войските на Съединени американски щати до 100 000, само че в последна сметка не извърши обещанието си да завърши спора, преди да напусне поста.

Сега Тръмп на собствен ред поема управлението и е изправен пред доста от същите провокации, които тормозеха тези предходни президенти и накараха някои американски чиновници да се съмняват дали успеха в действителност е допустима.

Афганистан остава една от най-бедните страни в света, а корупцията е надълбоко вкоренена. Талибаните се възраждат. А афганистанските сили не престават да са прекомерно слаби, с цел да подсигуряват сигурността без американска помощ.

" Когато имахме 100 000 американски бойци в Афганистан, не можехме да подсигуряваме сигурността в цялата страна ", сподели Бен Роудс, който беше заместник-съветник по националната сигурност при Обама.

Тръмп предложи доста от решенията, тествани от неговите прародители. Той даде обещание да демонстрира неотстъпчивост към прилежащ Пакистан, да упорства за промени в Афганистан и да укротява упоритостите. Съединени американски щати няма да затънат в тресавището на построяването на народна власт в чужбина, сподели той и даде обещание, че решенията му ще се управляват от " кардинален натурализъм ", концентриран единствено върху ползите на Съединени американски щати.

Обама обещаваше значително същото.

Планът на Тръмп съставлява победа за военните, които от ден на ден изпълват близкото му обграждане, и мъчително проваляне за националистическите поддръжници, които виждаха в Тръмп човек, който споделя техния песимизъм към намесата на Съединени американски щати в дълги и скъпи спорове в чужбина.

Сред тях е уволненият консултант Стив Банън, чийто уеб страница " Брайтбарт нюз " гръмко разкритикува метода на върхушката към воденето на войната. След речта на Тръмп едно от заглавията на уеб страницата гласеше: " БЕЗКРАЙНА ВОЙНА ". Друго гласеше: " Как наподобява успеха в Афганистан? Вашингтон не знае ".

Сега Тръмп управлява Вашингтон и на него се пада да отговори на този въпрос. Като претендент той въодушеви милиони изтощени от войната гласоподаватели с мантрата " Америка преди всичко " и в този момент се сблъсква с провокациите да изясни по какъв начин това обръщение се отнася към присъединяване на Съединени американски щати във война на другия завършек на света, която евентуално ще продължи още години.

 Тръмп дава обещание да завоюва привидно невъзможна победа в Афганистан
© Associated Press

Тръмп прояви извънредно обществена самооценка, като призна, че позицията му към Афганистан се е трансформирала, откогато е встъпил в служба, и се опита да окаже въздействие върху своите поддръжници, които по традиция са срещу продължение на войната.

" Първоначалният ми инстинкт беше за евакуиране ", сподели Тръмп. " Но цялостен живот съм чувал, че решенията са много по-различни, когато седиш зад бюрото в Овалния кабинет - с други думи, когато си президент на Съединените щати. "

Тръмп посочи " три основополагащи изводи " за ползите на Съединени американски щати в Афганистан, като всички те провокират национализъм и националистическа горделивост. Президентът сподели, че е належащо страната да се стреми към " честен и дълготраен резултат, заслужен за големите жертви ", направени от бойците на Съединени американски щати. Това изявление подсещаше на обещанията, дадени от Ричард Никсън по време на акцията през 1968 година да постави

" честен край " на войната във Виетнам.

Тръмп също по този начин предизвести, че едно бързо овакантяване би основало вакуум, който може да бъде напълнен от терористи като групировката " Ислямска страна " и " Ал Кайда ", което да докара до условия като тези преди нападенията на 11 септември 2001 година Президентът означи, че заканите за сигурността в Афганистан са големи, и настоя, че това е от основно значение за отбраната на Съединени американски щати.

В момента Съединени американски щати имат към 8400 бойци в Афганистан. Служители на Пентагона предложиха проекти за изпращане на още съвсем 4000, с цел да засилят образованието на афганистанските сили и антитерористичните интервенции против талибаните и клона на групировката " Ислямска страна ", който се пробва да завоюва позиции в страната.

На тези американски военнослужещи Тръмп даде обещание победа. " Мъжете и дамите, които служат на нашата страна в пердах, заслужават проект за победа ", сподели той. " Те заслужават инструментите, от които имат потребност, и доверието, което са спечелили, с цел да се бият и да победят. " /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за:Президентът Тръмп (540)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР