Президентът Доналд Тръмп изпълни заплахите си и повиши митата върху

...
Президентът Доналд Тръмп изпълни заплахите си и повиши митата върху
Коментари Харесай

Тръмп изпълни заплахата си и повиши митата срещу Китай

Президентът Доналд Тръмп извърши заканите си и увеличи митата върху китайски артикули на стойност от 200 милиарда $, откакто Китай ненадейно усили настояванията си в комерсиалните договаряния

Американският президент Доналд Тръмп извърши заканата си и усили митата върху китайски артикули на обща стойност от 200 милиарда $ от 10% на 25%. Мярката, която се възприемаше като напън над Китай и тласък за реализиране на комерсиално съглашение, беше задействана от Тръмп, откакто договарянията през тази седмица сред двете страни не доведоха до резултат. Увеличението в митата няма да засегне артикули, които сега са в развой на доставка, с цел да се даде време за акомодация на американската стопанска система. Въпреки това, водещи фигури и организации в американския бизнес са мощно срещу мярката. Ответният отговор на Пекин още се чака.

Новите мита

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Новите мита от 25% ще важат за артикули, които са тръгнали от Китай към Съединени американски щати след формалното влизане на митата в действие. Тъй като голямата част от китайските артикули към Съединени американски щати се транспортират с търговски танкери, американската администрация дава две до четири седмици прозорец на локалния бизнес, който зависи от търговията с Китай, да се настрои към тежестта на новите мита. Мярката беше задействана, откакто последните диалози във Вашингтон сред китайския вицепремиер и основен търговски договарящ Лю Хе и американския екип не доведоха до единодушие и оформяне на съглашение, каквито бяха предварителните упования през предходната седмица.

Съединени американски щати упреква Китай за оттегляне от позициите му в договарянията. Доналд Тръмп също се закани, че администрацията му ще стартира да приготвя документите за допустимо облагане с мита на останалия китайски импорт на обща стойност от 325 милиарда $.

Въпреки връщането на договарянията в начална фаза те към момента публично ще продължат и в събота. Китай към момента не са оповестили отбранителни ограничения към нарасналите мита, само че най-вероятно и те ще последват след края на диалозите през уикенда.

Разпад в договарянията

Първоначално желанието на Тръмп беше да наложи въпросното внезапно нарастване на митата още през януари, само че ходът беше отсрочен, защото Китай изрази предпочитание да договаря и да направи дадени отстъпки по настояванията на Съединени американски щати. През последните два месеца се усилиха и сигналите, че двете най-големи стопански системи в света вървят към подписване на договорка. Само предходната седмица финансовият министър на Съединени американски щати Стивън Мнучин, основният търговски договарящ Робърт Лайтицър и китайският вицепремиер Лю Хе реализираха единодушие за графика на съглашението и ограниченията за обезпечаването на неговото осъществяване.

Според източници на CNN в Белия дом и неназован върховен финансов консултант на Тръмп, представен от Financial Times, в края на на миналата седмица китайската страна е почнала да изпраща противоположни сигнали. Първо излиза наяве, че към този момент не са съгласни да бъдат обвързани в документи настояванията на Съединени американски щати за уважаване на интелектуалното право - едно от най-важните американски условия за договорка. Китайските договарящи също изискват неотложно рухване на митата при подписване на договорка, до момента в който американската администрация договаря за постепенната им анулация, с цел да има гаранции, че Пекин ще съблюдава своята част от евентуалната договорка.

Не е ясно за какво китайците, които до този миг се усещаха притиснати от натиска на Тръмп, са решили да се откажат от предходните си позиции и да разгневят Тръмп. Най-вероятно има връзка с това, че борсовият показател на топ китайските компании CSI 300 пораства устойчиво през последната седмица на борсата в Шанхай и се качи с 3.3% даже след новините за повдигането на митата.

Бизнес възмущение

Въпреки изказванията на Тръмп, че американският бизнес е спечелил от митата против Китай, самите бизнесмени са на друго мнение. Според изследване на Националната асоциация на бизнес икономистите в Съединени американски щати (NABE) три четвърти от запитаните американски бизнеси са декларирали, че комерсиалната война с Китай е довела до загуби за фирмите им, а единствено 1% дават отговор, че са спечелили от митата върху китайските артикули. За Лорънс Кълп, изпълнителен шеф на General Electric, и досегашните митата против Китай " съставляват спомагателни разноски от няколкостотин милиона $ ". По тези аргументи американският бизнес не одобри добре новините за спомагателни мита над Китай.

Ден преди повдигането на митата, в четвъртък изпълнителният шеф на американския Съвет на интернационалните бизнеси Питър Робинсън предизвести, че когато Китай и Съединени американски щати водят война, никой не печели - единственото, което се покачва, е пазарната неустановеност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР