Президентът Доналд Тръмп и руският президент Владимир Путин потвърдиха вчера

...
Президентът Доналд Тръмп и руският президент Владимир Путин потвърдиха вчера
Коментари Харесай

Срещата Тръмп-Путин в Хелзинки ще бъде след форума на НАТО в напрегнат момент


Президентът Доналд Тръмп и съветският президент Владимир Путин потвърдиха през вчерашния ден проектите си да седнат очи в очи в Хелзинки идващия месец на среща, която ще се състои единствено дни след срещата на Тръмп с най-близките съдружници на Съединени американски щати, която евентуално ще бъде напрегната. На 16 юли Тръмп и Путин ще се срещнат на фона на продължаващото следствие на специфичен следовател за възможни връзки сред предизборния щаб на президента и съветски представители. Разследването на съветска интервенция в изборите увеличи напрежението сред Москва и Вашингтон по време, когато Тръмп неведнъж споделяше, че желае да построи здрави персонални връзки с Путин.

" Ние чакаме това. Ако ние всички съумеем да се обединим, би било ужасно. Светът би трябвало да стартира да се сплотява ", сподели Тръмп през вчерашния ден при посещаване в Уисконсин. Ден по-рано той сподели, че те ще разискват Сирия, Украйна и " доста други тематики ".

Мястото и датата на срещата на върха бе оповестено посредством синхронизирани изказвания на Москва и Вашингтон, като Белият дом сподели, че двамата президенти " ще обсъдят връзките сред Съединените вреди и Русия, както и кръг от въпроси на националната сигурност ".

Отношенията на Тръмп с Путин от дълго време са източник на интриги както вкъщи, по този начин и в международните столици. Той неведнъж е хвалел своето властническо сходство, през което време обтягаше връзките с доста от най-близките съдружници на Съединени американски щати. Моментът на срещата на Тръмп с Путин евентуално в дребна степен ще разсее опасенията из Европа. Тя ще се състои в края на едноседмичното престояване на Тръмп в Европа, което стартира в Белгия в НАТО - междуправителствен боен съюз на 29 северноамерикански и европейски страни, който държи в сърцевината си опълчването на възможна съветска експанзия. На форума на НАТО през предходната година Тръмп нахока водачите за разноските към новата основна квартира в Брюксел и за това, че не заплащат задоволително за защитата в НАТО.

След Брюксел Тръмп ще направи първото си посещаване в Обединеното кралство откак е поел президентския пост. Той ще се срещне с премиера Тереза Мей, само че няма да му бъде оказано блестящо държавно посрещане, на каквото се радва, когато се отбива в други задгранични столици. Вместо това се чака той да бъде срещнат с огромни митинги.

По-рано този месец Тръмп прикани за възобновяване на участието на Русия в Г-7, групата на промишлено развитите демокрации, от която тя бе изключена преди четири години като наказване за анексирането на Крим и поддръжката за проруските сепаратисти в Украйна. Идеята за връщането на Русия бе изрично отхвърлена от множеството членки на Г-7. Тръмп стресна съдружниците от Г-7 и с гневната си изразителност за техните търговски връзки със Съединени американски щати и с поредност обидни забележки по адрес на канадския министър председател Джъстин Трюдо.

Тръмп се е срещал с Путин два пъти до момента - в коридорите на интернационалните конгреси в Германия и във Виетнам през предходната година. Но президентът се озова измежду блясъка на една публична среща - в Сингапур по-рано този месец със севернокорейския водач Ким Чен-ун, отразявана непрекъснато в новините.

Във Финландия Тръмп ще бъде подложен на нов напън да упрекне Путин за намесата в изборите през 2016 година, като по същото време специфичният следовател Робърт Мълър изследва дали предизборният щаб на президента е заговорничел с Русия в опит да наклони президентските избори през 2016 година в негова изгода. Часове преди да бъде обявено за срещата на върха в Хелзинки, Тръмп още веднъж изрази в " Туитър " подозрение за това следствие: " Русия продължава да споделя, че няма нищо общо с Намесата в нашите Избори! "

Повтарянето от негова страна на опроверженията на Кремъл го разграничава от заключенията на разследващата общественост в Съединени американски щати, на двупартиен консенсус в Конгреса и на назначени от самия Тръмп лица, които споделят, че са налице ясни доказателства за съветски блян да се повлияе на президентската акция през 2016 година и че има съображение да се счита, че това може да се случи още веднъж.

Водачът на малцинството в Сената Чък Шумър, демократ от Ню Йорк, се нахвърли против туита на Тръмп с думите: " Защо вярвате повече на Путин, в сравнение с своите републиканци в министерството на правораздаването и на републиканеца специфичен следовател, назначен от републиканец? "

Финландия, която се пробва да поддържа другарски връзки със своя голям източен комшия, е била желано място за срещи на върха на Съединени американски щати с Русия и Съветския съюз още от времето на Студената война. Тя бе място на срещата през 1975 година сред президента Джералд Форд и руския водач Леонид Брежнев и бе хазаин на срещата сред Джордж Х. У. Буш и президента на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов през 1990 година През 1997 година президентът Бил Клинтън се срещна с президента на Русия Борис Елцин в Хелзинки. /БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР