Президентът Джон Ф. Кенеди беше един от най-големите миротворци в

...
Президентът Джон Ф. Кенеди беше един от най-големите миротворци в
Коментари Харесай

Уроците на Джон Кенеди – правилният път към постигане на мир с Русия

Президентът Джон Ф. Кенеди беше един от най-големите миротворци в света. Той докара до спокойно решение Кубинската ракетна рецесия, а по-късно сполучливо контракти Договора за частична възбрана на нуклеарните опити със Съветския съюз в разгара на Студената война. Малко преди да бъде погубен, той подхваща стъпки за преустановяване на присъединяване на Съединени американски щати във Виетнам.


В своята зашеметяваща и ненадмината тирада за мир, произнесена тъкмо преди 60 години на 10 юни 1963 година, Кенеди излага своята формула за мир със Съветския съюз. Мирната тирада на Кенеди акцентира по какъв начин методът на Джо Байдън към Русия и войната в Украйна се нуждае от трагично преориентиране. Досега Байдън не е следвал предписанията, които Кенеди предложи за реализиране на мир. Вслушвайки се в препоръките на Кенеди, Байдън също може да се трансформира в миротворец.

Един математик би нарекъл речта на Дж.Ф.К. " градивен модел " за това по какъв начин да се реализира мир, защото самата тирада способства директно за Договора за частична възбрана на нуклеарните опити, подписан от Съединени американски щати и Съветския съюз през юли 1963 година Съветският водач Никита Хрушчов декларира на пратеника на Кенеди в Русия Аверел Хариман, че речта е най-великата на американски президент след Франклин Д. Рузвелт и че желае да реализира мир с Кенеди.

В речта Кенеди разказва мира " като нужна рационална цел на рационалните хора ". И въпреки всичко той признава, че постигането на мир не е елементарно: " Осъзнавам, че преследването на мира не е толкоз трагично, колкото преследването на войната - и постоянно думите на търсещите го попадат в глухи уши. Но ние нямаме по-спешна задача. "

Най-дълбокият ключ към мира, съгласно Кенеди, е фактът, че и двете страни желаят мир. Лесно е да се упреква за даден спор единствено другата страна. Лесно е да се попадне в клопката да се упорства, че единствено съперникът би трябвало да промени отношението и държанието си. Кенеди е пределно явен: " би трябвало да преразгледаме личното си отношение - като персони и като нация - тъй като нашето отношение е също толкоз значително, колкото и тяхното ".

Кенеди нападна преобладаващия в разгара на Студената война скептицизъм, че мирът със Съветския съюз е неосъществим, " че войната е неизбежна - че човечеството е обречено - че сме обхванати от сили, които не можем да направляваме. Не е нужно да одобряваме това мнение. Нашите проблеми са основани от индивида - затова те могат да бъдат решени от индивида ".

Изключително значимо е, споделя Кенеди, да нямаме „ единствено изкривена и обезверена визия за другата страна ". Не би трябвало да " виждаме спора като неминуем, съглашението като невероятно, а общуването като нищо повече от замяна на закани ". Всъщност, сподели Кенеди, би трябвало да " приветстваме съветския народ за многочислените му достижения - в науката и космоса, в икономическия и промишления напредък, в културата и в деянията на храброст ".

Кенеди предизвестява да не се притиска нуклеарният съперник в ъгъла, което може да го докара до обезверени дейности. " Преди всичко, защитавайки личните си витални ползи, нуклеарните сили би трябвало да заобикалят тези борби, които слагат съперника пред избора на унизително оттегляне или нуклеарна война. Възприемането на подобен курс в нуклеарната епоха би било само доказателство за несъстоятелността на нашата политика или за групово предпочитание за гибел на света. "

Кенеди знаеше, че защото мирът е във съвместен интерес на Съединени американски щати и Съветския съюз, може да се реализира кротичък контракт. На тези, които твърдяха, че Съветският съюз няма да съблюдава кротичък контракт, Кенеди отговори, че " както Съединените щати и техните съдружници, по този начин и Съветският съюз и неговите съдружници имат съвместен бездънен интерес от обективен и същински мир и от преустановяване на конкуренцията във въоръжаването. Споразуменията в тази тенденция са в интерес както на Съветския съюз, по този начин и на нас - и даже на най-враждебните народи може да се разчита да одобряват и съблюдават тези договорни отговорности, и то единствено тези договорни отговорности, които са в техен интерес. "

Кенеди акцентира смисъла на директната връзка сред двата съперника. Мирът, сподели той, " ще изисква по-голямо съгласие сред Съветския съюз и нас. А по-голямото схващане ще изисква засилен контакт и връзка. Стъпка в тази посока е препоръчаната договореност за директна линия сред Москва и Вашингтон, с цел да се избегнат от всяка страна рисковите забавяния, недоразумения и погрешно пояснение на дейностите на другата страна, които могат да зародят по време на рецесия. "

В подтекста на войната в Украйна Байдън се държи съвсем противоположно на Дж.Ф.К.. Той персонално и неведнъж е очернял съветския президент Владимир Путин. Неговата администрация дефинира задачата на войната на Съединени американски щати като намаляване на Русия. Байдън заобикаля всякаква връзка с Путин. Двамата не са разговаряли нито един път от февруари 2022 година насам, а Байдън отхвърли двустранна среща с Путин на миналогодишната среща на върха на Г-20 в Бали, Индонезия.

Байдън отхвърли даже да разбере, още по-малко да прегледа дълбоките опасения на Русия във връзка с сигурността. Путин неведнъж изрази пламенното опълчване на Русия против разширението на НАТО към Украйна - страна с 2000-километрова граница с Русия. Време е Байдън да договаря с Русия за разширението на НАТО като част от по-широки договаряния за преустановяване на войната в Украйна.

Когато Кенеди встъпва в служба през януари 1961 година, той ясно декларира позицията си във връзка с договарянията: " Нека в никакъв случай не преговаряме от боязън. Но дано в никакъв случай не се опасяваме да преговаряме. Нека и двете страни да проучат какви проблеми ни сплотяват, вместо да се занимават с тези, които ни разделят. " В речта си за мира Джей Еф Кей подсети, че това, което сплотява Съединени американски щати и Русия, е, че " всички ние обитаваме тази дребна планета. Всички дишаме еднакъв въздух. Всички ние се грижим за бъдещето на нашите деца. И всички ние - сме смъртни. "

--------------------------------------------------------------------------

Джефри Д. Сакс е академични учител в Колумбийския университет и създател на книгата " Да преместиш света: " Търсенето на мира от Дж.Ф.К “ от 2013 година Коментарът е оповестен в " Катимерини ".

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР