Президентът Джо Байдън заяви, че е взел решение как САЩ

...
Президентът Джо Байдън заяви, че е взел решение как САЩ
Коментари Харесай

Байдън: Не търсим разширяване на войната в Близкия изток

Президентът Джо Байдън съобщи, че е взел решение по какъв начин Съединени американски щати ще отговорят на офанзивата с дрон против американските сили в Йордания, като добави, че не се стреми към по-мащабна война в Близкия изток, съобщи Агенция Франс Прес.

Изправен пред възходящ напън в годината на изборите, Байдън съобщи, че счита Иран за виновен за доставката на оръжия на хората, направили нападението, при което починаха трима американски бойци.

Байдън, който се включи в предизборната акция във Флорида, и преди е упреквал подкрепяните от Иран милиции за първото смъртоносно нахлуване против американски бойци в района след експлоадирането на войната сред Израел и " Хамас " през октомври.

Пред кореспонденти в Белия дом Байдън отговори с " Да " на въпрос дали е взел решение, само че не даде повече детайлности за това какви дейности ще предприеме.

" Не мисля, че се нуждаем от по-широка война в Близкия изток. Не диря сходно нещо. " - уточни той по отношение на опасенията, че предприемането на дейности против Иран може да разпали по-широк спор.

Републиканците приканиха 81-годишния демократ да накаже Иран за удара с дрон по американски боен обект покрай йорданско-сирийската граница в неделя, като някои от тях упорстват за директни удари по самия Иран.

Но администрацията на Байдън счита, че удар по иранска територия може да докара до експлоадиране на по-голям спор в района, като по-вероятно е да бъдат нанесени удари по подкрепяни от Иран милиции и вероятно по обекти на Иранската революционна армия в други страни, оповестиха американските медии.

Запитан дали Иран е отговорен за нападението против Йордания, Байдън отговори: " Аз ги държа виновни, в смисъл, че те доставят оръжията на хората, които са го създали. "

След нападението в Йордания напрежението в района внезапно се увеличи, само че той към този момент беше неустойчив след нападението на " Хамас " против Израел на 7 октомври и опустошителния отговор на Израел в Газа.

Кремъл, непосредствен съдружник на Техеран, прикани за деескалация в Близкия изток.

" Според нас общото равнище на напрежение е доста обезпокоително и, в противен случай, в този момент е моментът за стъпки за деескалация на напрежението ", съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Техеран твърди, че няма нищо общо с нападението и отхвърли, че поддържа войнствени групировки, стоящи зад удара против американските военни покрай границите с Ирак и Сирия.

Китай от своя страна предизвести за риск от навилзане в " цикъл от ответни дейности " в Близкия изток.

Пекин поддържа тесни връзки както с Русия, по този начин и с Иран, като и трите страни се стремят да подкопаят световното водачество на Съединени американски щати. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР