Президентът Джо Байдън ще се срещне лице в лице с

...
Президентът Джо Байдън ще се срещне лице в лице с
Коментари Харесай

Байдън и Си ще се срещнат в понеделник

Президентът Джо Байдън ще се срещне лице в лице с китайския си сътрудник Си Дзинпин идната седмица, съобщи Си Ен Би Си. Това ще бъде първата среща сред водачите на двете най-големи стопански системи в света, откогато Байдън встъпи в служба преди две години.

„ Очакваме тази среща да бъде изчерпателен и изчерпателен диалог сред водачите, ориентиран към по-добро схващане на целите и желанията на другия “, сподели пред кореспонденти почитан чиновник на администрацията на Байдън.

Срещата сред двамата водачи ще се организира в понеделник преди срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия.

Според служителя Байдън ще изрази угриженост по отношение на „ нездравословните стопански практики “, китайската активност, която „ заплашва мира и стабилността в Тайванския пролив, както и „ дългогодишни опасения на Съединени американски щати по отношение на нарушаванията на правата на индивида в Китай “.

Байдън сподели пред кореспонденти в Белия дом в сряда, че желае да се оправи с възходящото напрежение сред Вашингтон и Пекин.

„ Това, което желая да направя с него, когато беседваме, е да изложим какви са нашите червени линии и да схвана какво съгласно него е основно за национални ползи на Китай, тъй като знам какво е основно за ползите на Съединените щати “, сподели Байдън. „ Така ще определим дали има спор сред тези ползи “, добави той.

Двамата водачи са разговаряли пет пъти по време на президентството на Байдън и преди този момент са разискали среща лице в лице по време на двучасов диалог в края на юли.

От началото на пандемията Си ограничи доста пътуванията си отвън страната, като първата му аудиенция пристигна едвам предишния месец, когато той посети до Казахстан и Узбекистан. Високопоставеният чиновник на администрацията на Байдън отхвърли да обясни какви са коронавирус ограниченията  срещата, добавяйки, че здравните протоколи към момента се създават от предварителни екипи.

Призивът за среща през юли пристигна, когато Байдън си навлече гнева на Пекин, като загатна, че Съединени американски щати ще защитят Тайван, в случай че островът бъде атакуван от Китай. По време на полемиката Си сподели на Байдън да не „ играе с огъня “ във връзка с Тайван. Белият дом неведнъж е заявявал, че забележките на президента не съставляват смяна във външната политика на Съединени американски щати.

По това време Пекин също упрекна ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси, че в допълнение обтяга двустранните връзки с пътешестване до Тайван, който Китай счита за своята територия. Пелоси беше най-високопоставеният представител на Съединени американски щати, посетил острова от 25 години.

Като възмездие за визитата на Пелоси, Пекин наложи наказания против нея и стартира военни учения с бойни към острова. Служители на защитата на Тайван нарекоха ученията „ мощно провокативни “.

Напрежението сред Пекин и Вашингтон, двете най-големи стопански системи в света, към този момент беше повишено до нови висоти при ръководството на Доналд Тръмп.

Бившият президент насочи голям брой обвинявания против Китай, в това число кражба на интелектуална благосъстоятелност, нелоялни търговски практики и даже за пандемията от ковид.

По-рано Байдън сподели, че ще работи в по-тясно съдействие със съдружниците на Съединени американски щати, с цел да се опълчи на икономическите злоупотреби от Китай. Той също по този начин разказа Пекин като „ най-сериозния съперник на Америка “.

Очаква се също по този начин Байдън да изрази угриженост по отношение на връзките на Си с съветския президент Владимир Путин.

„ Мисля, че президентът Байдън ще бъде почтен и пряк с президента Си за това по какъв начин виждаме обстановката в Украйна с нападателната война на Русия “, сподели служителят на Белия дом.

„ Това е тематика, за която двамата са говорили няколко пъти преди. Те приказваха за това в детайли през март в техния видео диалог и по-късно още веднъж приказваха за това през юли, тъй че това е част от продължаващ диалог сред тях двамата “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР