Байдън призовава UAW и големите три автомобилни производители да постигнат сделка, за да избегнат стачка

...
Президентът Джо Байдън се опита да засили натиска върху профсъюза
Коментари Харесай

Президентът Джо Байдън се опита да засили натиска върху профсъюза на обединените автомобилни работници и трите синдикални автомобилни производители в страната – Ford, General Motors и Stellantis, известни като „Големите три“ – един месец преди критичния краен срок за трудовите преговори.

„Тъй като големите три автомобилни компании и United Auto Workers се събират – един месец преди изтичането на договора им – за да договорят ново споразумение, искам да изясня къде съм. Моля всички страни да работят заедно, за да постигнат справедливо споразумение“, каза Байдън в ново изявление в понеделник.

Белият дом следи отблизо преговорите, тъй като двете страни изглеждат далеч една от друга. Синдикатът настоява за значителни увеличения на заплатите от 40% или повече за членовете, които да съответстват на увеличенията на заплатите на главните изпълнителни директори в компаниите през последните четири години и отмяна на минали отстъпки от страна на синдиката.

Преговорите може да вкарат Белия дом в конфликт със синдиката. Докато AFL-CIO, който се състои от множество независими профсъюзи, вече одобри кандидатурата на Байдън за преизбиране, наричайки го „най-просъюзния президент в живота ни“, самият UAW все още не се е присъединил към това одобрение. Една стачка може да има огромни икономически – и политически – последици. Байдън и президентът на UAW Шон Фейн се срещнаха за кратко в Западното крило миналия месец, докато ръководството на UAW беше в Белия дом и информираше висшия персонал за своите позиции.

Трите договора между UAW и General Motors, Ford и Stellantis, които продават автомобили и камиони под марките Dodge, Ram и Chrysler, трябва да изтекат на 14 септември. Fain миналата седмица отхвърли най-новата оферта от Stellantis, хвърляйки копие от офертата в кошчето по време на видеоклип за членове. Плановете за гласуване на разрешение за стачка и в трите компании се очаква да бъдат обявени скоро, каза синдикатът в понеделник.

Традиционно UAW ще избере една от трите компании, която да тръгне първа, а другите две ще бъдат задържани, докато се концентрира върху постигането на сделка, след което профсъюзът ще настоява за подобно от другите два автомобилни производителя като част от „модел“.

UAW настоява за агресивен набор от искания на масата за преговори и критикува финансовата подкрепа на администрацията на Байдън за прехода към електрически превозни средства, като твърди, че администрацията на Байдън е прекалено подкрепяла плановете на производителите на автомобили за заводи за батерии за EV, които се очаква да плащат много по-малко от профсъюзните заплати. Фейн публично предупреди, че UAW е готов да стачкува, като каза, че близо 150 000 членове ще стачкуват, ако трите автомобилни производители не изпълнят исканията си.

CNN съобщи по-рано, че докато Байдън се радва на сериозна подкрепа от ръководството на много профсъюзи, той също е изправен пред продължаващо недоверие и загриженост сред някои от редовия състав на UAW, според хора, запознати с динамиката, схващане, подхранвано отчасти чрез намесата на президента за предотвратяване на стачка на товарните железници през декември.

Като кимване към исканията на UAW, Байдън използва „справедливия преход“ на синдиката към езика на чистата енергия.

„Подкрепям справедлив преход към бъдеще с чиста енергия. Това означава да се гарантира, че Големите три автомобилни работни места са добри работни места, които могат да издържат семейството; че автомобилните компании трябва да зачитат правото на организиране; предприемете всички възможни стъпки, за да избегнете болезнено затваряне на заводи; и гарантираме, че когато са необходими преходи, преходите са справедливи и се стремят към преоборудване, рестартиране и повторно наемане в същите фабрики и общности на сравними заплати, като същевременно дават на съществуващите работници първия шанс да заемат тези работни места“, каза Байдън в изявлението.

UAW заяви, че вижда изявлението на Белия дом като одобрение на позицията си за договаряне.

„Оценяваме подкрепата на президента Байдън за силни договори, които осигуряват добре платени синдикални работни места сега и проправят пътя за справедлив преход към бъдещето на електромобилите“, каза Фейн в изявление. „Съгласни сме с президента, че заводите за акумулаторни батерии на Голямата тройка трябва да имат същите високи стандарти за заплащане и безопасност, за които са се борили поколения членове на UAW.“

Ford и Stellantis казаха, че те също искат да постигнат сделки, които ще избегнат стачка.

Ford посочи, че наема повече членове на UAW и произвежда повече коли и камиони в заводи в САЩ, отколкото всеки друг автомобилен производител.

„Очакваме с нетърпение да работим с UAW върху креативни решения през това време, когато нашата драматично променяща се индустрия се нуждае повече от всякога от квалифицирана и конкурентна работна сила“, се казва в съобщението.

„Stellantis остава ангажирана да работи конструктивно и в сътрудничество с UAW, за да договорим ново споразумение, което балансира притесненията на нашите 43 000 служители с нашата визия за бъдещето“, казаха от компанията.

GM няма незабавен отговор на изявлението на Белия дом.

ФАЙЛ СНИМКА : СНИМКА НА ФАЙЛ: Президентът на UAW Шон Фейн председателства Конвенцията за колективно договаряне на специални избори за 2023 г. в Детройт, Мичиган, САЩ, 27 март 2023 г. REUTERS/Rebecca Cook/Файлова снимка/Файлова снимка СНИМКА НА ФАЙЛ: СНИМКА НА ФАЙЛ: Президентът на UAW Шон Фейн председателства Конвенцията за колективно договаряне на специалните избори през 2023 г. в Детройт, Мичиган, САЩ, 27 март 2023 г. REUTERS/Ребека Кук/Файлова снимка/Файлова снимка Ребека Кук/Ройтерс/ФАЙЛ

Синдикатът е загрижен за плановете и на трите автомобилни производители да преминат от традиционните бензинови превозни средства към електромобили през следващите десетилетия. приблизително отнема една трета по-малко часове работа, за да се сглоби EV, отколкото кола с двигател с вътрешно горене, тъй като този двигател и трансмисията, която върви с него, имат толкова много движещи се части, които липсват на EV.

Администрацията на Байдън беше активна в подкрепа на преминаването към EV, предоставяйки данъчни кредити за купувачите на EV и заеми за изграждане на заводи, необходими за EV, като тези, които произвеждат батерии.

В момента в цялата страна се изграждат около дузина заводи за батерии за електромобили. В по-голямата си част тези заводи са съвместни предприятия между производители на автомобили и производители на батерии и следователно няма да бъдат обхванати от договорите на UAW с Голямата тройка. Работниците в единствения завод за батерии за един от Големите три, който е открит досега, завод в Уорън, Охайо, за съвместното предприятие между GM и LG, гласуваха с 98% в подкрепа на присъединяването към UAW. Но профсъюзът все още не е постигнал сделка с ръководството на завода за договор, а работниците там получават около половината от това, което получават членовете на UAW в Голямата тройка.

– Ванеса Юркевич от CNN допринесе за тази история

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР