Президентът Джо Байдън прекара първото си пътуване в чужбина, подчертавайки

...
Президентът Джо Байдън прекара първото си пътуване в чужбина, подчертавайки
Коментари Харесай

АП: В Европа Байдън показа разликата от разрушителния Тръмп

Президентът Джо Байдън прекара първото си пътешестване в чужбина, наблягайки рязкaта разлика от своя унищожителен предходник Доналд Тръм , показвайки, че Съединени американски щати още веднъж са благонадежден съдружник със постоянна ръка на кормилото . Европейските съдружници го приветстваха - и даже дългогодишния зложелател Путин го призна , написа " Асошиейтед прес ".

Докато Байдън се завърна в сряда вечерта във Вашингтон след седмица оттатък Атлантическия океан, която бе композиция от известия и резултати, останаха въпроси дали тези съдружници ще се доверят, че Байдън в действителност съставлява продължително нулиране или Владимир Путин ще ограничи неприятното държание на своята страна.

Мантрата на Байдън, която той произнася в Женева и Брюксел и на скалистия бряг на Корнуол, Англия, бе, че " Америка се върна ", а точно Путин от всички хора, в последните моменти на пътуването, може би е определил най-добре първото пътешестване на Байдън в чужбина.

" Президентът Байдън е умел общественик ", сподели Путин пред кореспонденти. " Той е доста друг от президента Тръмп. "

Но срещата на върха с Путин в Женева, която засенчи цялото пътешестване и го завърши, също акцентира крехкостта на декларациите на Байдън, че световният ред се е върнал.
 Кремъл: Срещата Путин-Байдън бе по-скоро позитивна за нас
Кремъл: Срещата Путин-Байдън бе по-скоро позитивна за нас

Полезна при определянето на това къде двете страни могат и не могат да взаимодействат

Въпреки че и двамата мъже оповестиха договарянията за градивни, реториката на Путин не се промени, защото той отхвърли да поеме каквато и да било отговорност за намесата в изборите, кибер хакерството или репресиите против вътрешните политически съперници. В заключението на срещата на върха Байдън призна, че не може да бъде убеден, че Путин ще промени държанието си даже застрашен с нови последствия.

Многостранните срещи на върха на Байдън с други демократични страни - Г-7 и НАТО - бяха до огромна придружени от въздишките на облекчение от европейските водачи, които бяха разтърсвани от президента Доналд Тръмп в продължение на четири години. И въпреки всичко имаше различия при затворени порти по отношение на това по какъв начин западните сили би трябвало да се оправят с Русия или декларацията на Байдън, че икономическата конкуренция с Китай ще дефинира 21-ви век.

" Всички на масата схванаха и схващат както сериозността, по този начин и провокациите, пред които сме изправени, и отговорността на нашите горди демокрации да се изправят за останалия свят ", сподели Байдън в неделя в Англия.

Като вицепрезидент и ръководител на комисията по външни връзки на Сената, Байдън обикаляше по земното кълбо повече от четири десетилетия, преди да слезе от Air Force One и на непозната земя за първи път като главнокомандващ. Първоначалната му спирка, след тирада в символ на признателност към американските войски, ситуирани в Англия, бе за среща с останалите водачи на Г-7.
 Лидерите на Г-7 одобриха стратегия за възобновяване на света от рецесията
Лидерите на Г-7 одобриха стратегия за възобновяване на света от рецесията

Приоритети са битката с пандемията, възобновяване на стопанските системи, опазването на планетата, демокрацията...

Лидерите обявиха, че извеждат света от пандемията и рецесията на ковид, обещавайки повече от 1 милиард дози коронавирусни ваксини на по-бедните народи, обещавайки да оказват помощ на разрастващите се страни да порастват, до момента в който се борят с изменението на климата и да поддържат най-малък налог върху мултинационалните компании.

На първата персонална среща на групата поради пандемията, водачите хвърляха обещания за поддръжка за световно здраве, зелена сила, инфраструктура и обучение - всичко това, с цел да покажат, че интернационалното съдействие се завръща след разтърсванията, породени от пандемията и непредсказуемостта на Тръмп. Имаше обаче опасения, че не е направено задоволително за битка с изменението на климата и че 1 милиард дози не са задоволителни, с цел да реализиран декларираната цел за преустановяване на пандемията на COVID-19 в международен мащаб до края на 2022 година

Седемте страни се срещнаха в Корнуол и значително се придържаха към вярата на Байдън, че се сплотяват, с цел да заявят, че ще бъдат по-добър другар на по-бедните народи от властническите противници като Китай. Изграден е солиден инфраструктурен проект за развиващия се свят, предопределен да се конкурира с напъните на Пекин, а Китай е провокиран за нарушение на правата на индивида, което срещна ядосан отговор от азиатската мощ.

Но даже и тогава имаше напрежения, като Германия, Италия и представителите на Европейския съюз не желаеха да са прекомерно строги с Китай, скъп търговски сътрудник. И в някои европейски столици има нерешителност, че точно Байдън, а не Тръмп, е отклонението от американската външна политика и че Съединените щати скоро могат да изпаднат още веднъж в транзакционен, значително ориентиран във вътрешността метод.

След Корнуол сцената се реалокира в Брюксел, където доста от същите лица се срещнаха в НАТО. Байдън употребява момента, с цел да подчертае възобновения ангажимент на Съединени американски щати към алианса от 30 страни, който бе образуван като опора против експанзията на Москва, само че постоянно бе поругаван от предшественика Тръмп.

Байдън също по този начин акцентира уговорката на Съединени американски щати към член 5 от хартата на алианса, в който се показва, че нападението - в това число, от тази среща на върха, някои хакерски атаки - против всеки член е нахлуване над всички и би трябвало да се срещне с групов отговор. Тръмп отхвърли да се ангажира с пакта и заплаши да изтегли Съединени американски щати от алианса.

" Член 5 одобряваме като свещено обвързване ", сподели Байдън. " Искам НАТО да знае, че Америка е там. "
 FAZ:
FAZ: " Свещеният дълг " на Джо Байдън

НАТО пред заканите от Русия и Китай

Когато Air Force One се върна назад във Вашингтон, Байдън още веднъж се сблъска с нестабилно бъдеще за законодателния си дневен ред, като часовникът регистрира краен период за подписване на двустранна инфраструктурна договорка, защото президентът се сблъсква с възходяща неотстъпчивост от страна на републиканците и възходящо неспокойствие от страна на демократите. Но Байдън и неговите помощници имат вяра, че той е постигнал това, което е замислил да направи в Европа.

Като тактически политик, Байдън се наслаждаваше на дипломацията лице в лице, отчаян от опитите за договаряния със международни водачи в Zoom. Дори и на фона на някои различия, той бе посрещнат сърдечно от множеството, други президенти и министър-председатели, нетърпеливи да си разменят привет с лакти и да одобряват неговата крилата фраза " да изградим още веднъж по-добре ".

В края на всеки ден Байдън се събира помощници, в това число държавния секретар Тони Блинкън и съветника по националната сигурност Джейк Съливан, с неспокойствие да прегледа срещите за деня и да се приготви за идната. Помощниците подплатиха графика на 78-годишния президент, макар че към момента имаше няколко неточности, в това число някои словесни неточности и когато той просто подцени да разгласи договорката Boeing-Airbus пред Европейския съвет.

Срещата му с Путин е три години откакто Тръмп застана на страната на съветския водач поради американските разследващи организации, когато се срещнаха в Хелзинки. Помощниците желаеха да се изправят против Путин при започване на президентството на Байдън, с известна вяра да се сдържа Москва и да се реализира известна непоклатимост, с цел да може администрацията да се концентрира повече върху Китай.

По време на срещата им на върха покрай швейцарските Алпи нямаше фойерверки и се съгласиха да върнат посланици в столиците на другата страна, започнаха и няколко дребни стъпки към стратегическа непоклатимост.

Но до момента в който Байдън съумя да насочи строги предизвестия към Путин зад затворени порти, той също получи малко обещания. В типичен за Путин забележки, съветският президент опита да подкопае моралните устои на Съединени американски щати.

На личната си конференция в Женева Байдън застана на фона на съвършено за пощенски картички езеро с дървета, сваляйки сакото си, до момента в който слънцето падаше откъм гърба, толкоз блестящо, че репортерите имаха проблеми да гледат непосредствено към президента.

За следващ път Байдън съобщи, че Америка се е върнала, само че също по този начин трезво даде да се разбере, че е невероятно незабавно да се разбере дали в действителност е реализиран някакъв прогрес с Русия.

" Това, което ще промени държанието им е, в случай че останалият свят реагира на тях и това понижи ситуацията им в света ", сподели Байдън. " Не съм убеден в нищо. Просто показвам факт. "
 Тръмп счита срещата Байдън-Путин за съветска победа, а Европа
Тръмп счита срещата Байдън-Путин за съветска победа, а Европа " ни прецаква в търговията "

Бил по-строг от Байдън и спрял " Северен поток " 2, а Китай единствено на Съединени американски щати дължи $10 трлн.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР