Анкета на CNN: Байдън държи водеща преднина на първичните избори на Демократическата партия в Ню Хемпшир

...
Президентът Джо Байдън остава безспорен лидер на първичните избори за
Коментари Харесай

Президентът Джо Байдън остава безспорен лидер на първичните избори за президент на Демократическата партия в Ню Хемпшир, според ново проучване на CNN, проведено от Университета на Ню Хемпшир.

Байдън има внушителните 78% подкрепа сред вероятните гласоподаватели на първичните избори на Демократическата партия, като адвокатът по околната среда Робърт Ф. Кенеди младши и писателката Мариан Уилямсън са с едноцифрени гласове (съответно 9% и 6%). Подкрепата за Байдън нарасна, след като проучване на UNH от юли установи, че 70% от вероятните гласоподаватели на първичните избори на Демократическата партия го подкрепят. И мнозинството от първичните гласоподаватели, включително три четвърти от поддръжниците на Байдън, казват, че определено са решили.

Първичните избори в Ню Хемпшир традиционно са първите в нацията. Неговата дата за 2024 г. все още не е насрочена, въпреки че се очаква да бъде определена за януари. Първичните избори през януари в Ню Хемпшир обаче биха нарушили правилата на Националния комитет на Демократическата партия. Ако това се случи, Байдън вероятно няма да постави името си в бюлетината. Но дори и в този случай 69% от поддръжниците на Байдън казват, че биха го записали така или иначе.

Малко вероятни първични гласоподаватели на Демократическата партия виждат правдоподобни алтернативи на водения от Байдън билет. Само 9% имат благоприятно мнение за Уилямсън, като 47% гледат на нея неблагоприятно, а останалите са неутрални или несигурни; Кенеди получава идентичен рейтинг от 9% за благосклонност, но със 73% мнозинство го оценява неблагоприятно. Само 37% казват, че има още някой освен настоящите кандидати, които биха искали да участват в първичните избори на Демократическата партия, но няма много съгласие кой: 7% от всички вероятни гласоподаватели на първичните избори на Демократическата партия назовават сенатора от Върмонт Бърни Сандърс, като по-малки числа предполагат Министърът на транспорта Пийт Бътигиг (5%), губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм (4%) или сенаторът от Масачузетс Елизабет Уорън (3%).

Бившият президент и републикански кандидат за президент Доналд Тръмп говори, прави си селфи със студент от UNH и стажант в кампанията Дейвид Андрицакис по време на откриването на предизборния му щаб в Манчестър, Ню Хемпшир, 27 юни 2023 г. Бившият президент и републикански кандидат за президент Доналд Тръмп говори и си прави селфи със студент от UNH и стажант в кампанията Дейвид Андрицакис по време на откриването на предизборния му щаб в Манчестър, Ню Хемпшир, 27 юни 2023 г. Реба Салдана/Ройтерс

Когато са помолени да назоват най-голямото си безпокойство относно Байдън като кандидат, 57% от вероятните първични гласоподаватели на Демократическата партия цитират възрастта му, като 4% споменават здравето му. Сравнително малко притеснения са насочени към характера му (6%), политиката му (4%) или атаки, с които може да се сблъска от опоненти или медии (4%).

И малцина виждат голяма разлика между собствените си политически възгледи и тези на Байдън. 43% мнозинство казват, че идеологията на Байдън е подобна на техните собствени възгледи, като 39% казват, че възгледите на Байдън са по-десни от техните собствени (32% леко, само 7% далеч), а 16%, че неговите възгледи са по-леви от техните ( 9% леко, 7% далеч).

Вероятните по-млади гласоподаватели на първичните избори на Демократическата партия са по-склонни от по-възрастните да виждат Байдън като идеологически вдясно (55% от онези вероятни избиратели на първичните избори под 50 години казват това в сравнение с 20% сред тези на 50 или повече години). Сред избирателите на 50 или повече години 61% казват, че идеологията на Байдън е подобна на тяхната.

Анкетата на CNN New Hampshire е проведена онлайн от 14 до 18 септември от Центъра за проучване на университета в Ню Хемпшир. Резултатите сред пълната извадка от 2107 възрастни в Ню Хемпшир, извлечени от панел, базиран на вероятности, имат граница на извадкова грешка от плюс или минус 2,1 процентни пункта. Вероятните първични гласоподаватели на Демократическата партия бяха идентифицирани чрез въпроси от проучването относно намерението им да гласуват. Резултатите сред 953 вероятни първични избиратели на Демократическата партия имат граница на грешка от плюс или минус 3,2 процентни пункта; той е по-голям за подгрупите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР