Президентът Джо Байдън изрази подкрепа за хуманитарна пауза“ на войната

...
Президентът Джо Байдън изрази подкрепа за хуманитарна пауза“ на войната
Коментари Харесай

Байдън призовава за „пауза“ във войната на Израел в Газа за първи път

Президентът Джо Байдън изрази поддръжка за филантропична „ пауза “ на войната на Израел в Газа, до момента в който Съединените щати упорстват да изтеглят всички американци, хванати в капан обсаден палестински анклав.

„ Мисля, че имаме потребност от пауза “, сподели Байдън по време на предизборна тирада в сряда, откакто беше пресечен от протестиращ, който прикани за неотложно преустановяване на огъня.

Продължете да четете

лист с 4 детайла Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен е подготвен да пътува до Израел и Йордания Войната сред Израел и Газа: Подкрепата за Байдън спада до 17 % измежду арабските американци Искането на Байдън за финансиране на Израел се преглежда деликатно, шлагери ранно затруднение В дехуманизирането на палестинците Байдън надмина Тръмп края на списъка

Когато го попитаха какво значи пауза, Байдън сподели, че е „ време пандизчиите да бъдат изведени “ – отпратка към пленниците, държани от Хамас, групата, която ръководи Газа, разясни Белият дом по-късно.

Забележките на президента на Съединени американски щати означиха смяна в позицията на Белия дом, който по-рано съобщи, че няма да диктува по какъв начин Израел организира военните си интервенции.

„ Ние не чертаем червени линии за Израел “, сподели предходната седмица представителят на Белия дом Джон Кърби. „ Ще продължим да ги поддържаме. “

В петък Съединени американски щати бяха една от единствено 14-те страни в Организация на обединените нации, които гласоподаваха „ не “ на резолюция в Общото заседание, призоваваща за „ преустановяване на огъня “.

Съединени американски щати са надалеч най-силният съдружник на Израел, като му изпращат милиарди долари помощ годишно. За да поддържа продължаващата военна атака на Израел, Байдън изиска от Конгреса да утвърди пакет от военна помощ на стойност 14,3 милиарда $ за страната.

Нарастващ напън

Президентът на Съединени американски щати е изправен пред възходящ напън от правозащитници, други международни водачи и даже прогресивни членове на личната му Демократическа партия да овладее Израел от безмилостните му офанзиви против Газа, които са умъртвили минимум 8800 души, в това число 3500 деца.

Той е изправен пред изключително мощна реакция от страна на арабските американци, значим изборен кръг в Демократическата партия, поради твърдата си поддръжка за Израел във войната.

Подкрепата за Байдън от арабските американци е спаднала до 17 %, съгласно изследване на мозъчния концерн на Арабско-американския институт (AAI).

„ Това е необикновено комплицирано за израелците “, добави Байдън по време на речта си. „ Това е необикновено комплицирано и за мюсюлманския свят... Подкрепих решение с две страни, през цялото време. “

Граждани на Съединени американски щати, напускащи Газа

Последният напън на Байдън за „ пауза “ на боевете идва, когато администрацията на Съединени американски щати напредва в обезпечаването на безвредното излизане на своите жители, хванати в капан в Газа, и стартира да приказва за бъдещето на следвоенна Газа.

В сряда американски жители бяха измежду стотици чужденци, които започнаха да напущат обсадената територия през египетския граничен пункт Рафах, част от съглашение с посредничеството на Египет за обезпечаване на безвредно прекосяване на ранени и непознати жители.

Говорителят на Белия дом Кърби сподели в сряда, че се надява Съединени американски щати да измъкнат всички американци от Газа през идващите няколко дни.

Около 400 жители на Съединени американски щати в Газа са споделили на Държавния департамент, че желаят да изоставен територията и, дружно с членове на фамилиите си, американски чиновници споделят, че се пробват да оказват помощ на към 1000 души да излязат.


Промяната в реториката на Байдън идва и на фона на редица дипломатически ходове на Съединени американски щати в района, в това число потвърждаването на нов дипломат в Израел и идното посещаване на държавния секретар Антъни Блинкен в Йордания и Израел.

Кърби сподели, че новопотвърденият дипломат на Байдън в Израел, Джак Лу, скоро ще поеме поста си.

Той ще бъде претрупан със задачата да „ поддържа напъните на Съединени американски щати за основаване на условия за филантропична пауза за справяне с влошаващите се филантропични условия, пред които са изправени палестинските цивилни “.

Лю, в чуване за одобряване в Сената, сподели, че „ битката на Израел за сигурност “ е главната му грижа и той ще „ подсигурява, че Израел има това, от което се нуждае, с цел да се пази “.

Блинкен ще пътува до Йордания и Израел в петък с стратегия за увеличение на доставката на филантропична помощ и понижаване на жертвите.

„ [Блинкен] ще повтори поддръжката на Съединени американски щати за правото на Израел да се пази в сходство с интернационалното филантропично право и ще разиска нуждата от взимане на всички защитни ограничения за минимизиране на цивилните жертви, както и нашата работа за даване на филантропична помощ “, Държавният департамент сподели говорителят Матю Милър.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР