Президентът: Бюджетният излишък да се изхарчи след обществено обсъждане и

...
Президентът: Бюджетният излишък да се изхарчи след обществено обсъждане и
Коментари Харесай

Президентът: Бюджетният излишък да се изхарчи след обществен дебат и санкция на НС

Президентът: Бюджетният остатък да се изхарчи след публично разискване и глоба на Народно събрание Бюджетният остатък да бъде изхарчен в края на годината, след глоба на Народното събрание и публично разискване. За това прикани на кръгла маса по проблемите на бедността президентът Румен Радев. Финансовият министър Владислав Горанов обаче отхвърли тази опция.
 
Осем пъти е разликата сред най-бедните и най-богатите българи при междинни равнища на това неравноправие в Европейски Съюз от пет пъти. Над 400 000 са работещите, само че въпреки всичко небогати българи. Данните бяха изнесени на кръгла маса по проблемите на бедността, която се организира под патронажа на президента Румен Радев.

 
Държавният глава съобщи: " Неравенството е заложено надълбоко в публичното развиване и е обикновено разследване на другите качества, познания, умения, разпоредителност, продуктивност на обособения човек. Но когато това неравноправие вземе несъразмерни размери, когато обществените системи са неефективни, когато икономическите системи са ниско ефикасни и когато имаме изкривявания в пазара, когато обществото и страната абдикират от своите обществени задължения, от ден на ден хора попадат в плен на бедността ".
 
Президентът прикани бюджетният остатък да бъде изразходван транспарантно в края на годината: " Следваща добра стъпка би било българският парламент да изиска тази година умишлено заложеният и грижливо отглеждан бюджетен остатък да се изхарчи в края на годината след публичен спор и глоба на Народното събрание. Това ще бъде доста мощен сигнал от страна и на българското държавно управление, и на българския парламент към българските жители и вяра за демократичните процеси в страната ".-->

 Финансовият министър Владислав Горанов Финансовият министър Владислав Горанов / БГНЕС
Финансовият министър Владислав Горанов обаче отхвърли тази опция: " Всички разноски, които ще бъдат направени в границите на бюджета за 2018 година, ще бъдат в границите на гласуваните разноски от българския парламент. А не разбирам за кой остатък приказва президентът, само че ние няма да надхвърлим утвърдените разноски, гласувани с годишния закон за държавния бюджет. Ако желаеме да изхарчим остатъка, би трябвало да актуализираме бюджета, а ние нямаме такова желание ".
 
Очаква се бюджетът за 2019 година да бъде разискван от държавното управление на изключително съвещание на 29 октомври.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР