Президентът Байдън официално потвърди, че съдията Стивън Брайър, най-високопоставеният член

...
Президентът Байдън официално потвърди, че съдията Стивън Брайър, най-високопоставеният член
Коментари Харесай

За първи път: Байдън ще номинира чернокожа жена във Върховния съд на САЩ

Президентът Байдън публично удостовери, че съдията Стивън Брайър, най-високопоставеният член на демократичното крило на Върховния съд, ще се отдръпна след съвсем три десетилетия на скамейката. Напускането му ще отвори място за първото предопределение на президента Байдън във Върховния съд.  На конференция в четвъртък Байдън съобщи, че ще съблюдава уговорката, който към този момент е поел, и ще сложи на мястото на оттеглящия се арбитър първата в историята на Върховния съд чернокожа жена.

Държавният глава на Съединени американски щати разказа в резюме забележителният професионален път на арбитър Брайър и му насочи благодарности за службата на нацията. Той го назова арбитър за образец.

„ Днес съм тук, с цел да изразя благодарността на нацията към арбитър Стивън Брайър за забележителната му кариера на социална работа и неговия ясния ангажимент да накара законите на страната ни да работят за нейния народ“ – сподели Байдън.

Той добави, че е било „чест“ за него да утвърди Брайър в Апелативния съд на Съединени американски щати през 1980 година и по-късно във Върховния съд на Съединени американски щати през 1994 година

Президентът на Съединени американски щати приказва и по тематиката, която се очакваше с най-голямо неспокойствие – желанията си за предопределение на мястото на напускащия арбитър. Байдън увери, че ще вземе решението след деликатно обсъждане и задълбочени съвещания. Той съобщи, че решението ще бъде взето до края на февруари.

„ Засега не съм направил избор. След като избера номинация, ще помоля Сената неотложно да пристъпи към одобряването й. В последна сметка ще предлагам исторически претендент – някой, който е заслужен за наследството на арбитър Брайър, и който, сходно на съдията Брейер, ще даде невероятна услуга на Върховния съд на Съединените щати “, сподели Байдън.

По думите му той има желание да съблюдава обещанието си и да номинира чернокожа жена.

„Лицето, което ще предлагам, ще бъде човек с изключителна подготовка, темперамент, опит и честност. И този човек ще бъде първата чернокожа жена, номинирана в миналото за Върховния съд на Съединените щати. Поех този ангажимент по време на акцията за президент и ще спазя този ангажимент “, сподели Байдън.

По думите му такава номинация от дълго време е трябвало да бъде направена. Президентът добави, че в този момент изследва вероятните кандидатури.

В края на конференцията арбитър Брайър сподели няколко прощални думи, а президентът разгласи, че няма да дава отговор на въпроси от медиите.

По време на акцията си през 2020 година Байдън даде обещание да номинира афроамериканка за Върховния съд, което до момента не се е случвало. Предполага се, че любимецът за номинацията е арбитър Кетанджи Браун Джаксън, някогашна служителка на арбитър Брейър. Тя към този момент е минавала сполучливо през процеса на одобряване в Сената. Спечели поддръжката на трима сенатори републиканци, когато беше одобрена във авторитетния областен апелативен съд на Окръг Колумбия.

Списъкът на другите хипотетични претенденти включва: арбитър Леондра Крюгер от Върховния съд на Калифорния, арбитър Лесли Ейбрамс Гарднър от федералния областен съд на Джорджия и арбитър Джей Мишел Чайлдс от районния съд на Южна Каролина.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР