Президент на Беларус Александър Лукашенко забрани днес на гражданите да

...
Президент на Беларус Александър Лукашенко забрани днес на гражданите да
Коментари Харесай

Беларус забрани на гражданите да подновяват паспорти в чужбина

Президент на Беларус Александър Лукашенко забрани през днешния ден на жителите да възобновяват паспортите си, до момента в който са в чужбина, което може да принуди тези, които са избягали от страната на фона на възходящите репресии, да се върнат, с цел да запазят документите си за пътешестване.

Приблизително 200-300 000 беларуси са напуснали страната през последните три години, откогато всеобщите митинги против изборите, които върнаха президента Лукашенко на поста, доведоха до жестоки репресии против политическата съпротива.

Указът на Лукашенко гласи, че беларуският паспорт може да бъде възобновен, единствено в случай че притежателят му е бил регистриран гражданин преди да напусне страната.

Опозиционният водач Светлана Тихановска, която избяга в Литва, откакто беше противник на Лукашенко на изборите през 2020 година, предизвести сънародниците си, че „ даже паспортът ви да изтече, не би трябвало да се връщате в родината си, тъй като рискувате да станете обект на гонене “.

Тихановска сподели, че Полша и Литва издават така наречен „ паспорти на чужденци “ на беларуси, които им разрешават да останат в тези страни.

По оценка на беларуската правозащитна група „ Вясна “ повече от 1500 души сега са зад решетките в Беларус като политически пандизчии. Журналистите и деятелите в Беларус са изправени пред широкомащабни репресии след гласуването за президент през август 2020 година, след което Лукашенко стартира шести президентски мандат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР