Президенът Румен Радев отказа да даде еднозначен отговор дали ще

...
Президенът Румен Радев отказа да даде еднозначен отговор дали ще
Коментари Харесай

Румен Радев отказа отговор ще наложи ли вето, ако мине хартиената бюлетина

Президенът Румен Радев отхвърли да даде еднопосочен отговор дали ще наложи несъгласие над измененията в Изборния кодекс на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, в случай че те бъдат признати. на висок звук, стартира със скандал, а огромната цел на така наречен " хартиена коалиция " е да обезсмисли изцяло машинния избор и да върне аналоговата бюлетина.

" В момента още не ясно какъв ще бъде изходът от дебатите. Когато има признат на второ четене закон и пристигна при мен, ще го прегледам и ще дам отговор ", съобщи по тематиката Радев във Враца пред публицисти.

Въпросът е логически, тъй като до момента при опити за проверка на машинния избор от част от същите партии в предходни парламенти, президентът реагираше с несъгласие. По конституция признатите от Народното събрание закони могат да бъдат обнародвани в " Държавен вестник " и да влязат в действие след декрет от президента.

Той има право да наложи цялостно или отчасти несъгласие над избрани текстове. В тези случаи Народното събрание може да се съобрази с причините или да преграсува противоречивите разпореждания. По-често се случва второто, като тогава президентът няма право да оспори резултата.

От думите на Радев се разбра още, че последният кръг от съвещания за сформиране на постоянно държавно управление ще се проведат идната седмица. Тогава ще предложения за диалог последната група в Народно събрание - " Български напредък ".

" Партиите добре осъзнават, че българският парламент има да свърши още работа - не идващ парламент, а този. Има закони, които би трябвало да се одобряват в този момент, а не през лятото, тогава ще бъде извънредно късно ", твърди президентът. По думите му той дава това време, както и време за разговор - " партиите да поемат своята отговорност за сформиране на постоянно държавно управление ".

" Иначе, в случай че те са единомислещи, че желаят избори незабавно, няма проблем, мандатите могат да се извъртят доста бързо. Това зависи напълно от партиите. Аз съм дал на тях опцията да решат ", заключи президентът.

Изявлението идва единствено няколко дни, откакто, че ще връчи трети мандат за сформиране на кабинет - в случай че първите два не се осъществят - през януари. Целта - да няма предварителни избори през зимата. До момента президентът не е връчил първия мандат на ГЕРБ, макар че от предварителните избори на 2 октомври към този момент минаха съвсем 2 месеца.

На въпрос дали ще в профил министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, както упорстват част от партиите поради случаите с мигранти и служители на реда, Радев отсече:

" Как партии могат да желаят оставка на длъжностен министър? Да си създадат постоянно държавно управление и да си желаят тогава оставки. Мисля, че министърът на вътрешните работи доста ясно се аргументира какво прави Министерство на вътрешните работи сега, с цел да запълни дефицити, които са налагани в работата на министерството с години ".

По-късно през днешния ден президентът ще прегледа и ще реши дали да одобри, подадена точно поради случаите в последно време, в които пострадаха чиновници на реда. По закон Радев назначава и освобождава титуляра на поста с декрет.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР