Презграничната търговия не е нещо необичайно за мултикултурен град като

...
Презграничната търговия не е нещо необичайно за мултикултурен град като
Коментари Харесай

Бедните българи изкупуват всичко в Одрин, още по-бедните турци гледат с празни ръце

Презграничната търговия не е нещо извънредно за мултикултурен град като Одрин, до който бързо се стига и от България, и от Гърция. Но в последните седмици тази търговия закупи напълно нови измерения, оповестява швейцарският " Нойе Цюрхер Цайтунг " (НЦЦ) в репортаж от Одрин.

" Турците гледат с празни ръце след българските купувачи "

Внимание на тематиката отделя и немското издание " Тагесцайтунг " (ТАЦ), съгласно което хората в Турция в това време са същински ядосани от новините, идващи от граничния град. Причината за това неодобрение: заради драматичния срив на лирата за българите стана извънредно преференциално да пазарят в Турция - даже и за бедните българи, които с дребни суми в евро могат да си разрешат обилни покупки. Вече от дни рейсове от България заливат Одрин, а хотелите са запълнени чак до след Нова година.

" И то тъкмо от българи, на които доста от турците гледат с известно предимство, в това число и заради това, че турското малцинство в прилежаща България другояче постоянно търси помощ от родината-майка. В обществените мрежи възмущението е голямо ", твърди ТАЦ, представени от " Deutsche Welle ".

Турците прогресивно обедняват

 

" Направо е унизително, лирата в никакъв случай не е падала толкоз ниско ", споделя една продавачка на базар в Одрин пред австрийския " Дер Щандарт ". Според изданието рецесията на турската лира е провокирала и сериозен дефицит на вносни лекарства - липсват освен медикаменти за високо кръвно налягане и диабет, само че и най-обикновени сиропи за кашлица за деца.

В същото време даже по-бедните българи се оказват платежоспособни купувачи. Междувременно в Одрин идват армади от рейсове с българи, които се възползват от преференциалния курс. В обширния репортаж на Фолкер Пабст от Одрин, поместен в НЦЦ, се споделя, че на седмица от България идват по 20 000 души с наклонност към повишаване. " Тук 15 цента са колкото 1 евро ", е представен да споделя пенсионерът Митко от Пловдив, който също е пристигнал в Одрин на пазар.

НЦЦ разказва в репортажа си разнообразни подиуми от Одрин и отбелязва:  " Това, което радва задграничните посетители, е същинска злополука за локалните хора ". Изданието споделя за турската пенсионерка Айтюл и нейната щерка Ремзие, които гледат с съвсем празни ръце след българските купувачи, натоварени с цялостни пазарски чанти.

" И аз разгледах стоките, само че единствено тъй като желаех да видя цените. За облекла нямаме пари. Нашият бюджет стига единствено за ястие ", споделя Айтюл, а НЦЦ изяснява, че сега в същото състояние се намират доста от турците.

" Загубата на покупателна дарба и богатство се смекчава до известна степен от граничната търговия в Одрин, само че ситуацията си остава трагично ", разяснява швейцарското издание и показва данни за обезценяването на турската валута и политиката на президента Ердоган, който продължава да следва своя курс на ниски лихви.

В тази връзка австрийският " Дер Щандарт "  отбелязва с подигравка, че Ердоган назовава тази своя политика " война за самостоятелност ". А НЦЦ напомня по какъв начин при започване на рецесията партията на Ердоган " по безсрамен метод " увери турците, че скромността и отказът от консумация са добродетели.

" Не съм сърдит на българите. И аз бих направил същото. "

От интервютата, проведени от швейцарското издание, излиза наяве, че огромна част от турците не гледат с неприятно око на пазаруващите българи. Ерай, който работи като келнер, с цел да си докара спомагателни пари към пенсията, дава отговор по следния метод на въпроса дали е сърдит на българите: " Ядосан е неверната дума. Тези хора не могат да бъдат упрекнати в нищо. И аз бих направил същото. Освен това с помощта на тях към момента имам работа. Но обстановката е потискаща ", споделя мъжът. А различен прибавя: " Нашите съседи в действителност не са заможни. Просто ние обедняваме доста мощно ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР