Презентираните във вторник проекти за подмяна на 10 000 печки

...
Презентираните във вторник проекти за подмяна на 10 000 печки
Коментари Харесай

Дали безплатна печка не е заплащане за глас през есента?, питат от БСП

Презентираните във вторник планове за замяна на 10 000 печки на твърдо гориво в страната, 5000 от тях в София, са обгърнати в цялостна мъгла и наподобяват като незабавна предизборна акция. Това разяснява ръководителят на Българска социалистическа партия - София и на групата на социалистите в Столичния общински съвет Калоян Паргов. Европейските планове, по които 16,6 милиона евро ще бъдат разпределени в 6 български общини като част от ограниченията за справяне със замърсяването на въздуха от битовото отопление на твърдо гориво, стартира да работи от през днешния ден във всички 24 районни администрации в София.

"Около тази бърза самодейност на общините обаче има прекомерно доста неясноти. Това е следващият обгърнат в мъглата на фините прахови частици план, който заблуждава жителите, този път освен на София. На столичани реализацията му ще коства над 6,5 милиона лв.. Към този миг липсват критерии за установяване на семействата, чиито печки ще бъдат сменени. Гражданите аплайват за нещо, което към момента не съществува, не е налично, няма техническа визия за това, което се чака, нестабилно е във времето... Всичко това води до доста въпроси - най-много дали тази акция не е незабавна предизборна акция на ръководещите. Възможно ли е при изчезналите към този миг критерии за установяване на "печелившите " за промяна на печките, включването на едно домакинство в листата за приемане на безвъзмездна печка да е изискване за възнаграждение с глас през есента? ", пита Паргов.

Според специалиста на Българска социалистическа партия в Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно обмисляне към СОС Валентина Узунова, ръководещите в Столична община доста незабавно би трябвало да отговорят на редица въпроси, свързани с презентираните от тях планове.

"Бърза информация в уеб страницата на Европейската комисия ни сподели задачите и обсега на план LIFE17. Той би трябвало да създаде и да тества нова демонстрационна скица, която да размени отоплителните съоръжения в 500 семейства и да я приложи в към 10 000 семейства в 6-те общини. Също по този начин да увеличи публичната информираност по отношение на значимостта на проблемите с качеството на въздуха, да бъдат направени национални рекомендации за използване на схемата за преход към различни форми на отопление на семействата, както и да бъдат достигнати и поддържани междинните годишни концентрации на фини прахови частици под годишната цел за човешко здраве, избрана от законодателството на Европейски Съюз и националното законодателство, разяснява тя. - В тази връзка бихме желали да получим отговори на няколко въпроса - по какъв начин е разпределен по пера бюджетът на посочените при презентацията два плана и каква е тъкмо сумата, избрана за Столична община? Освен това какъв е размерът на сумата, планувана по плановете поотделно за замяна на отоплителните съоръжения и колко отоплитени съоръжения е планувано да бъдат сменени? Как е образуван бюджетът за подмяната на отоплителните съоръжения по типове - котли, газифициране, печки, климатици и други Кой поема разноските за планиране, за оразмеряване на инсталациите по отполяем размер, за монтаж, за газификация на съответната територия или единица, за легализиране и така нататък ".

Според Валентина Узунова, изключитално значимо е да бъдат оповестени имената на доставчиците на пилотно сменените печки в Нови Искър, както и на пелетите. "Какви суми са заплатени за закупуването на тези печки, както и на пелетите за един сезон, упорства за информация тя. - Коя компания е направила монтажа на тези печки и по какъв начин е била определена за това? Също по този начин е доста значимо да има изясненост по какъв начин ще бъдат подбирани компаниите, участващи в осъществяването на подмяната на отоплителните съоръжения по плана LIFE+ и Оперативна програма "Околна среда ". И не на последно място - по какъв начин ще бъде следено качеството, включително и на влажността на доставените за новите съоръжения пелети и брикети. Въпросите са извънредно доста. Надявам се да получим съответни отговори и то навреме ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР