През зимните месеци, покрай студеното време навън и празничните трапези,

...
През зимните месеци, покрай студеното време навън и празничните трапези,
Коментари Харесай

Как да се научим да не преяждаме

През зимните месеци, около студеното време на открито и празничните трапези, човек елементарно се отпуска и се отдава на щедро хранене на всевъзможни вкусотии и обичайни манджи. Дали поради коледния дух или уюта у дома, изобщо не мислим, че лятото и плажовете са на цели месеци от теб.

 

Хапваме от това и това, опитваме от всяка вкусна манджа и в последна сметка преяждаме.

 

Естествено освен вкусните ястия са причина да ядеш повече. Стресът, провокиран от забързаното всекидневие и доста задължения около празниците, може да убие апетита. Но пък е изцяло евентуално да направи и тъкмо противоположното – да го ускори. Така се стига до моменти, в които се чувстваш непрекъснато гладен и ядеш много повече, в сравнение с действително имаш потребност. Неизбежно това води до повишаване на тегло, от което ще ти е належащо много време да се отървеш. Но също така може да аргументи и други неприятни признаци, като отичане, газове, тежест в стомаха и болки.

 

Но като в доста неща в този живот, преяждането може да бъде избегнато или следено - с готовност и дисциплинираност, естествено.

 

Фокусирай се върху храната

 

Тук даже не визираме тъкмо с какво се храниш и какъв брой здравословно е то. Не, когато се храниш, би трябвало да правиш само това, и то с цялото си внимание. Много хора вършат грешката да превъртат безсмислено в обществените мрежи с едната ръка, до момента в който с другата се хранят. Това е неточност, тъй като те разсейва и може да изядеш повече, в сравнение с имаш потребност. Гледането на телевизия също е препъникамък.

 

Ето за какво би трябвало да елиминираш (или най-малко ограничиш) всичко, което може да те разсее, до момента в който се храниш.

 

Бавно, само че славно

 

Знаем, че времето може да те притиска, само че да се храниш със скоростта на светлината няма да реши казуса. Може и да спечелиш някоя друга минута, само че в това време си вредиш. Учените към момента не са изцяло уверени, само че настояват, че бавното хранене дава повече време на мозъка да разбере по кое време си утолен. Това значи, че може да изядеш по-малко храна и няма да се чувстваш като препълнен.

 

Може и да звучи елементарно, само че бавното хранене изобщо не е, изключително когато човек е привикнал да изсипва храната в устата си за негативно време. Няколко дълбоки вдишвания сред хапките обаче може да основат един добър и постоянен темп на хранене.

 

Внимавай какво ядеш

 

Ако непрекъснато се чувстваш гладен, може просто да не се храниш както би трябвало. А и нещата не всеки път опират до изразходвана сила.

 

Включването на храни, богати на фибри е много рационален ход, тъй като ще те държат утолен за по-дълго време. Всичко, което е богато на протеин, също би трябвало да е добре пристигнало в менюто ти. Риба, ядки, чисто месо...

 

Хидратацията е доста основна и тук, тъй като хората са склонни да ядат, когато в действителност са обезводнени и имат потребност от вода, а не от храна, поучават експертите от Devin.

 

Не и днес…

 

Кой ли не обича сладолед. Или пък шоколад. А да не приказваме за пица… Да, малко хора могат да кажат, че не са им измежду обичаните храни. По принцип няма нищо неприятно в тях, само че в случай че са ти уязвимост, е изцяло допустимо да те подбуден към преяждане.

 

Всеки има храни, на които мъчно устоява, само че които не са чак толкоз потребни. Ето за какво би трябвало да схванеш кои са твоите и да не им се даваш елементарно. Друг подводен камък се оказва опаковката. Всеки е ял чипс от пакета, всеки знае и какъв брой елементарно се злоупотребява с количеството. Много по-добре е, когато си сипеш в подобаваща паница.

 

Добрият остарял стрес

 

Каквото и да правиш, когато си подложен на празничен стрес, борбата с преяждането е много по- сложна. Просто тъй като напрежението покачва равнищата на кортизол в организма, а той - апетита.

 

Да се отървеш от напрежението не е лесна работа, само че се постанова, с цел да не страда тялото. Слушането на музика, играенето на офлайн игри или пък разходките са добър прийом за намаляването на напрежението.

 

 

Източник Факти

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР