През зимата може да има удвояване и утрояване на цената

...
През зимата може да има удвояване и утрояване на цената
Коментари Харесай

Асен Василев: Цената на зърното може да скочи тройно

През зимата може да има удвояване и утрояване на цената на зърното, в случай че Европа не предприеме единни дейности. Това сподели вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев при откриването на Софийски стопански конгрес III. Той посочи, че все още Русия не изнася зърно, а Украйна пък не може да го изнася, тъй като пристанищата й са блокирани, а превозът по суша е с стеснен потенциал. Русия е най-големият експортьор на пшеница в света.

Повечето количества от зърно към този момент са изкупени от Китай, тъй като те са предложили най-високата цена, уточни Василев. Държавите, които имат най-голяма потребност от зърно - тези в Северна Африка, ще получат доста дребни количества или въобще няма да ги получат. Това от своя страна значи, че може да се чака огромна мигрантска вълна от тези страни към Европа, счита финансовият министър.

По думите му, в случай че Европа не задейства пазарните механизми да се помогне на бедните страни да се снабдят със зърно, може да се чака всеобщо завишаване на цените на храните в Европа. Предприемането на единни дейности от страна на Европа значи да се задейства член 15, с цел да се задържи европейският пазар и всичкият експорт, отвън Европа, да бъде следен.

Така износът на зърно няма да отива към тези, които предложат най-висока цена, а към тези, които имат най-голяма потребност от зърно. По този метод ще се избегне филантропичната рецесия и злополука, счита Василев.
 Какви могат да са следствията за света от дефицита на пшеница и високите й цени
Какви могат да са следствията за света от дефицита на пшеница и високите й цени

Повишаващите се цени предизвестяват за опасности от апетит в част от страните по света

Ще има и други проблеми, които ще се появят в близко бъдеще. Те ще бъдат свързани с дефицит на строителни материали, както и на редки метали, предвижда вицепремиерът.

Според Асен Василев, в близко бъдеще транспортите на товари през Черно море ще бъдат висорискови.

Василев разяснява още, че в средносрочен проект би трябвало да се усъвършенства свързаността сред Гърция, България, Румъния и Полша, като се изградят нужните газопроводи, пътища, железопътни линии, с цел да може да се предвижват по-бързо суровините и стоките.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР