През зимата хората с нестабилен имунитет вечно ходят с хрема

...
През зимата хората с нестабилен имунитет вечно ходят с хрема
Коментари Харесай

Неврологът Юлия Живова обясни кои са най-големите проблеми за тялото ни, причинени от хладния ветрец в жегата

През зимата хората с неустойчив имунитет постоянно вървят с хрема и кашлица. Но по-лошо е течението през лятото - то нападна мускулите и нервите. “В жегите студеният въздух подарява удоволствие - изяснява неврологът Юлия Живова. - Тялото се отпуска, забравяйки за заплахата и не счита, че би трябвало да се пази. Така откритите елементи на тялото могат бързо да се преохладят, а това след това води до възпаления.” Ето най-честите увреждания, породени от хладния ветрец в жегата.

Миозит
Миозитът се показва в мускулни болки, които се разгръщат към рамото и “удрят” главата. Ако ни е продухало както би трябвало, шията се сковава и не можем да я движим. За да се обърнем, би трябвало да извъртаме цялото си тяло. “При миозит мускулните нишки отичат, появяват се конвулсии в тях, което води до прилепяне на нервите и поражда дискомфорт” - изяснява Юлия Живова.

Обикновено в такива случаи човек не си задава въпроса за какво го боли, а търси лекове. И множеството единствено вредят: масаж или мазане с нещо загряващо. Не би трябвало никога да загряваме възпаленото място с кремове и смазки - продължава доктор Живова. - Мускулът при миозит е инфектиран, оточен, венозният отток е нарушен. Загряването единствено ще утежни процеса. За лекуване се ползва противовъзпалителен мас, за предпочитане с аналгетичен резултат. Подходящи са и противооточни препарати и венотоници за локално приложение.”

Ако дискомфортът не минава два-три дни, а даже се ускорява, време е да си запазите час при невролог: острата, а не тъпа болежка, може да е симптом за инфектиране на нервните корени сред прешлените.

Радикулит на врата
Заболяването се свързва с проблеми с кръста, само че радикулитът може да засегне и региона на врата - от стоене на течение. Възможно е да разграничите радикулита от миозита по интензивността на дискомфорта. При радикулопатия на шийните прешлени нервните коренчета се възпаляват и тогава болката става изключително мощна, на пристъпи, способна ненадейно да “простреля” ръката или главата. Ако пренебрегнете тези сигнали или дълготрайно време се самолекувате, неврологичните признаци ще се усилват: откъм потърпевшата страна ще стартира да изтръпва ръката, болката към този момент ще е стигнала до лакътя.

“Предписват се инжекции с нестероидни противовъзпалителни медикаменти, препарати за облекчение на болката и събаряне на отока - споделя доктор Ирина Найденова, невролог. - Ако желаете по-бързо да върнете подвижността на шията си, направете си акупунктура.” А за какво не и масаж, мануална терапия, която лекува всички проблеми в гръбначния дирек? - рационално ще възразите вие. Нито едното, нито другото са позволени при съществуване на инфекциозен развой. След като острата болежка е овладяна и е намаляла, едвам тогава за възобновяване гъвкавостта в засегнатата зона е разрешена намесата на теляк.

Кои са другите 3 болести четете в най-полезния уебсайт Zdrave.to.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР