През зимата често се случва полети да закъсняват или да

...
През зимата често се случва полети да закъсняват или да
Коментари Харесай

В кои случаи авиолиниите ви дължат пари?

През зимата постоянно се случва полети да закъсняват или да бъдат анулирани, заради усложнената зимна конюнктура. Снегът и ниските температури не рядко стават причина за промени в проектите за пътешестване. Когато пасажерите не съумеят да стигнат до мечтаната от тях дестинация, това може да докара до анулация на хотелски резервации и доста други проблеми.

Още по-сериозни могат да са последствията, когато човек би трябвало да се върнем в родната си страна, само че се окаже пленник на неприятното време в друга страна. Сайтът Avioclaim.com, който е профилиран в тази област, дава подробна информация за правата на пътуващите при закъснели или анулирани полети и поучава по какъв начин да реагирате, в случай че попаднете в сходна обстановка.

Финансови компенсации при просрочен полет

Съгласно Решение на Европейския съд от 19 ноември 2009 година и от 23 октомври 2012 година пасажерът има право на финансово обезщетение при положение, че дойде до крайната дестинация с повече от три часа забавяне и самолетната компания не може да потвърди, че това забавяне е породено от изключителни условия. Размерът на компенсацията е от 250 до 600 евро на човек според от дистанцията на полета.

Права при анулиран полет

В случай, че полетът закъснява с повече от пет часа, той се счита за анулиран и пасажерът има право да се откаже от пътуването и цялостната стойност на билета да му бъде възобновена. В случай, че полетът е анулиран в последния миг по виновност на самолетната компания, пасажерът има право да получи и обезщетение.

Помощ и подпомагане при просрочен полет

При забавяне самолетната компания е длъжна да обезпечи съответните грижи за пасажерите, включващи безвъзмездна храна и питиета, настаняване в хотел, трансфер сред летището и хотела, както и достъп до телефон, компютър и други запаси.

Случаи, в които пасажерът няма право на обезщетение и възобновяване на суми

В случаите на промени в разписанието пасажерът има право на връщане на сумите по неизползвания билет, само че не и на обезщетение. Всички пасажери следва да се срещнат с Общите условия, с които се съгласяват по време на резервацията или закупуването на билета. Някои билети са с връщане на цялата сума при анулиран полет, други обаче подлежат на връщане единствено на таксите и цената по билета.

" При проблем с полета, не изхвърляйте нито един документ. Запазете отрязъците от бординг картите, както и фактурите за направени разноски, тъй като самолетната компания може да възвърне изразходваните от вас средства ", поучава юрист Георгиев от правния отдел на Avioclaim.com.

Ето и още няколко други случая, в които е добре да знаете правата си като пасажер:

При изпуснато прехвърляне

Компенсацията, на която имате право, варира съгласно самолетната компания, само че законът изисква от всеки транспортьор да уточни какви услуги ще даде. Опитайте да си осигурите ваучери за обяд или, в случай че няма различен полет скоро, и хотелска стая.

Багажът ви идва много по-късно

Ако личният състав не може да откри багажа ви, самолетната компания би трябвало да поеме разноските, които провокира забавянето му. Има обаче доста фактори, които оказват въздействие, като това дали сте на път или сте се прибрали и чакате да ви го изпратят.

Багажът ви е изгубен

Най-голямата неточност е, когато не желаете отплата за загубен багаж. Някои авиолинии изплащат избрана сума незабавно, други изискват да изчакате три дни. Необходимо е да попълните документ, с който публично заявявате, че багажът ви липсва и самолетната компания ще ви заплати.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР