През зимата често се случва колата ви да не запали. Най-честото

...
През зимата често се случва колата ви да
не запали. Най-честото
Коментари Харесай

Проблеми с колата през зимата? Винаги има решение...

През зимата постоянно се случва колата ви да не възпламени. Най-честото деяние при такава тягост е да се хване телефона и да се употребява жокера “Обади се на другар ”, на обичания или на Пътна помощ. Но до момента в който чакаме спасението не е зле да си помислим за какво колата ни е отказала и напълно не е изключено да заработи починът “Помогни си самичък ”.

При съвремените коли по принип двигателят заработва от раз, няма нужда от дълго въртене със стартера. Но даже и при тях се случва да не възпламенят, колкото и да не му се има вяра на притежателя. Реално погледнато студът не постоянно е “виновникът ” за казуса. Но постоянно се случва че в студеното време затаилите се при топлото неизправности да бързат да си покажат рогата. Затова е добре да си припомним най-често срещаните аргументи да не възпламени колата, като стартираме от тези свързани със зимата. По-страшните неща като блокаж на мотора, потрошени или износени зъбци на маховика в този момент ще ги отложим, тъй като са тематика на различен диалог.

Кои са зимните аргументи?
На първо място е казусът с горивото, което е течно, а пък течностите имат свойството да замръзват. Не самото гориво, а съдържащи се в него капки вода, превръщащи се в ледени висулки, запушващи бензинопровода. Може да бъде и лятна нафта, пробутана от безсъвестни продавачи вместо зимна. Тук “лечението ” е в търсене на топло – откарване на колата в топло помещение. Едва ли ще ви помогнат разните автохимически средства – те са по-скоро средство за профилактика, а не за превъзмогване на възникнала обстановка.

Случва се моторното масло да се сгъсти до толкова, че стартерът да не може да завърти коляновия вал. И тук методът е като нагоре – откарване на топло и източване на остарялото масло. А отговарящото на сезона моторно масло е трябвало да се сипе отрано. По принцип проблем ще ви сътвори масло започващо в индекса си с 10W, а вярното за такова време е с начало 0W. Другият вид е да изчакате... пролетта...

При дизелите постоянно през зимата се случва да откаже някоя от топлинните свещи. Някои притежатели на дизелови коли специално ги подгряват по-дълго време преди да задействат стартера. При новите дизели си има индикация, която загасва, когато те са подготвени за работа. При първи признаци на сходен проблем, естествено свещите би трябвало да се заменят и то най-добре в комплект.

Ако стартерът ви едва-едва превърта, а маслото ви е в ред за сезона, то най-вероятно е измършавял акумулаторът заради тежките зимни условия на работа. Има няколко “лекарства ” - дозареждане, купуване на нов, потребление на кабели и акумулатор на някоя добра душа на пътя или в двора, към този момент се оферират и малки помощни акумулатори. Отговорът на горното зависи от обстановката и фактическото състояние на акумулатора на колата ви. Реално видяно цената на нов акумулатор е съпоставима с тази давана за пълненето на резервоар-два, което прави закупуването му в много случаи напълно целесъобразно.

Друга чисто зимна причина е набитият със сняг аспух. Това се случва да вземем за пример при паркиране или маневра на заден ход, а зад колата ви има насъбрана преспа сняг или снежен вал, зародил при снегопочистването на пътя. Естествено, че би трябвало да погледнете и да почистите пътя на изгорелите газове.

Най-сигурното лекарство обаче си остава пътната помощ. Те ще ви вдигнат колата и ще я откарат на топло в гаража, сервиза или пред вас, където ще би трябвало да почакате да се затопли маслото или горивото.

Целогодишни аргументи
Най-смешната и ненапълно типично дамска е свършилото гориво. Какво да кажем – трябва да си намерите това, което ви липсва сега. Някои на които им се е случвало и различен път запасливо си носят добре затворена петлитрова пълна тубичка в багажника.Тя не заема там много място, а плътното й затваряне прекъсва миризмата на бензина, което не е маловажно.

Друг причина може да е проблем в алармата или пък просто сте не запомнили да свалите някоя блокировка на запалването. Може и някой да се опитвал да ви отмъкне най-скъпото желязо във семейството, само че да не е съумял /дай Боже/ и се е отказал. Затова за всеки случай проверете охранителната си система – може и в нея да е казусът.

Отказ на горивната помпа – тук е ясно – бъркаме се за нова. Същото при скъсване на ремъка на газоразпределителния механизъм. Първият симптом за това е много по-лекото развъртане на стартера. Причина за незапалването може да бъде и прескачането на няколко зъба от ремъка, което разстройва изцяло етапите на газоразпределение. Тук с изключение на подмяната на ремъка, в случай че е изхабен, се постанова и нова регулировка.

На някои от по-опитните водачи може да им се види скучничко написаното до тук, но “повторението е майка на знанието ” и все отново е по-добре да сме подготвени, отколкото да висим на пътя в студеното. Не го поисквам на никого...
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР