През зимата често се оплакваме, че в храната ни недостигат

...
През зимата често се оплакваме, че в храната ни недостигат
Коментари Харесай

Живата енергия на кълновете

През зимата постоянно се оплакваме, че в храната ни недостигат значими витамини и минерали. Действително в супермаркетите се оферират плодове и зеленчуци, само че те или са били превозени прекомерно дълго или са отглеждани в парници и като цяло произходът им е неразбираем. Замразените и консервираните зарзавати също не имат биологичнатa интензивност на пресните и расли под слънце. Има обаче един източник на витамини, минерали и витална сила, който ни е наличен през цялата година и на всичко от горната страна можем да си го произвеждаме сами – покълналите семена.

Защо кълновете са толкоз потребни
По време на покълването се прави същинска биохимична гражданска война, която простичко можем да назовем чудото на живота. В събуденото от влагата и топлината семе се натрупват потребни субстанции.

Съдържат доста аминокиселини, част от които не се съдържат в самото семе. Например в ръжените кълнове протеините доближават 42 % - два пъти повече в сравнение с месото и всички те се в елементарно усвоима от организма форма.

Количеството на витамините по време на покълването се усилват неколкократно – сред 200 и 1500%, изключително на А, С, цялата група В, в това число и В12. Същото важи и за минералите.



Зърното се освобождава от токсините, естествените и изкуствените пестициди. Те остават във водата за накисване и се отмиват при плакненето.

Основната причина за сложната смилаемост на зърната е фитиновата киселина,. Същата се свързва и с минералите, като по този метод блокира усвояването им от организма. По време на покълването тази киселина се разгражда, освобождавайки огромните количества магнезий, калций, фосфор, цинк, мед и други скъпи субстанции, които се съдържат в кълновете.ImageRight

Регулират хормоналният баланс при дамите и защищават от остеропороза.

Друго скъпо преимущество на покълналите семена е, че не нуждаят от термична обработка. Благодарение на това можем да ги хапваме без загуба както на витамини и минерали, по този начин и на нужните за нашия организъм храносмилателни и антиоксидантни ензими. Ценен представител на първите ензими е липазата, която дава отговор за разграждането на мазнините в организма. Затова хората, които постоянно се хранят със свежи кълнове без старания поддържат здравословно тегло. От антиоксидантните ензими най-важни са супероксид дисмутаза и каталаза, които извеждат от организма даже и най-агресивните свободни радикали. По този метод забавят процесите на стареене и пазят организма ни от ракови болести. Продължава: Как да си отгледаме кълнове
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР