През юни за трети пореден месец паричното предлагане достигна исторически

...
През юни за трети пореден месец паричното предлагане достигна исторически
Коментари Харесай

Пътят към хиперинфлацията: Този индикатор предвещаваше настоящата криза преди коронавируса

През юни за трети следващ месец паричното предложение доближи исторически рекордна стойност, откакто април и май също бяха рекордни, написа икономистът Райън Макмейкън. Причината за това са невижданите количествени удобства в Съединени американски щати, покупките на активи от Федералния запас и другите стратегии за стимулиране на стопанската система.

Единственият случай в американската история, през който паричното предложение е увеличавано с ритъм, доближаващ се до сегашния, е през 70-те години на предишния век. И въпреки че се очакваше авансово да има напредък, тъй като това нормално се случва при започване на актуалните рецесии, темпът на повишаване е невиждан.

През юни увеличението на паричното предложение беше 34,5% на годишна основа. През май на годишна основа той беше 29,5%, като през юни 2019 година беше 2,04%. През август предходната година се наблюдаваше намаление на темпа на повишаване на паричното предложение, който тогава доближи най-ниската си стойност от 2007 година
 Инфлация или разцвет: Как централните банки прикрито унищожават стандарта на живот
Инфлация или разцвет: Как централните банки прикрито унищожават стандарта на живот

Защо покачването на показателя на потребителските цени е нездравословно, какво ще се случи с парите и по какъв начин би изглеждало естественото възобновяване

Графика 1: Промяна на паричното предложение M2 и същинското парично предложение (TMS) на годишна основа
 Снимка 489783
Източник:

Използваният тук знак - същинското парично предложение (TMS) или паричното предложение на Ротбард-Салерно - е създаден от Мъри Ротбард и Джозеф Салерно и се стреми да покаже действителното повишаване на паричното предложение, в сравнение с M2. За разлика от него, TMS включва и депозитите на министерството на финансите във Федералния запас, само че изключва краткосрочните депозити, пътническите чекове и паричните средства в търговията на дребно.

Но дори и темпът на увеличение на М2 е исторически, като той се повиши с 22,9% на годишна основа, като през март доближи ритъм на повишаване от 21,9%. През юни предходната година той се повиши с 4,7%, а темпът на повишаване на М2 се забави сензитивно от края на 2016 до края на 2018 година, преди да се форсира през последните месеци. От март насам той следва същия тренд като TMS.
 Как Федералният запас унищожава фондовите тържища и какво значи това за стопанската система?
Как Федералният запас унищожава фондовите тържища и какво значи това за стопанската система?

Пазарите са балон и колкото по-дълго той се надува, толкоз по-тежко ще е взривяването му

Нарастването на паричното предложение може да бъде потребен знак за икономическата интензивност. По време на стопански взривове, паричното предложение се форсира, тъй като банките отпускат повече заеми. Рецесиите, въпреки това, са предшествани от закъснение на растежа на паричното предложение.

Но с наближаването на рецесията, темпът на повишаване на TMS изпреварва M2. Това се случи преди рецесиите от 2002 година и 2009 година Февруари тази година беше първият месец от края на 2008 година, през който наблюдавахме този феномен още веднъж. През март и април TMS също растеше по-бързо от М2.

Към средата на юни тази година, наподобява, че темпът на стесняване на M2 от предходната година в действителност е бил предвестител за рецесията. Макар че съгласно някои анализатори настоящата криза се дължи напълно на суматохата от ковид и последвалите ограничения на държавните управления, ето, че някои знаци предвещаваха, че стопанската система и без тях се беше насочила към рецесия. Спадът на TMS е един от тези знаци, дружно със срутва на ликвидността на репо пазарите през 2019 година Понижаването на главния лихвен % от страна на Федералния запас и увеличението на отчетния баланс подкрепиха феномените от април тази година.
 Голямата меланхолия – през 1929 година и през днешния ден
Голямата меланхолия – през 1929 година и през днешния ден

Какви са приликите сред тогава и в този момент и какво можем да чакаме от актуалната рецесия

След като салдото на централната банка стартира да се повишава към края на предходната година, до юни той надвиши 7 трлн. $, достигайки най-високата си стойност в историята. Днес активите на Федералния запас са с над 600% повече, в сравнение с бяха директно преди Голямата криза.

Графика 2: Общ баланс на Федералния запас, не сезонно поправени данни
 Снимка 489784
Източник:

Въпреки че изкупуването на активи от страна на централната банка не е единствената причина за увеличението на паричното предложение, то сигурно е измежду водещите такива. Кредитирането от страна на банките също се повиши, което способства за този феномен.

Графика 3: М2 и TMS в милиарди долари
 Снимка 489785
Източник:

Що се отнася до общото количество долари, които съществуват през днешния ден, през юни общото парично предложение е 18,1 трлн. $, а TMS - 18,09 трлн. $. От януари това е растеж с 2,7 трлн. $ на M2 и с 3,8 трлн. $ на TMS.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР