През юни Олег Асенов, тогава шеф на тола, заедно със

...
През юни Олег Асенов, тогава шеф на тола, заедно със
Коментари Харесай

Тол мираж на пътя

През юни Олег Асенов, тогава началник на тола, дружно със районния зам.-министър, изясни, че от 16 август системата ще се вкара в техническа употреба - без да събира пари|

© Велко Ангелов На 16 август тол системата би трябвало да проработи отчасти в механически режим, без да се събират пари от камиони и рейсове.Закъснението от година по отношение на първичния проект е поради неприятни решения и обмисляне, липса на потенциал, а евентуално и корупцияДържавата работи без съответен проект, насляпо и не се довери на рекомендациите на Световната банка Тол системата е обективен модел на пътно таксуване: съгласно нея тези, които замърсяват и разрушават най-вече пътищата, заплащат най-вече. От години България възнамерява да го вкара (виж хронологията), само че на прага на следващия краен период проектите още веднъж се промениха. Вместо този петък (16 август) системата най-сетне да проработи и да стартира да събира пари, тя ще работи единствено " механически " най-малко до 1 март 2020 година Не е изключено да има и ново отсрочване, защото към момента се обясняват цените и обсегът на платените пътищата. А точно те ще провокират най-голяма социална реакция.

Системата трябваше да проработи още на седмия месец от сключването на контракт с реализатор австрийската Kapsch през януари 2018 година Но със чудноват анекс към него бяха направени промени в периодите, а по-късно беше дописван и Законът за пътищата. Истината е, че сходна огромна промяна изисква равномерен преход - би трябвало да се одобряват нормативните документи, да се построи инфраструктура, да се обезпечи човешки запас, който да се занимава с всичко това. У нас обаче се получи като налучкване на изпит. Още през 2015 година Световната банка " написа домашното " на страната, като изготви съществено изследване, с което й даде проект, по който да работи. Най-лесното беше държавното управление да се довери на специалистите. Но министри и шефове на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) през последните години, измежду които Лиляна Павлова, Николай Нанков, Лазар Лазаров и други безредно хвърляха в пространството периоди и планирани доходи от такси, от които обаче не последва нищо действително. Така малко по малко тази промяна вървеше към неуспех още през цялото време.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Да работиш наопаки

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Търгът за тол системата в действителност се забави поради нормалните тъжби в Комисията за защита на конкуренцията. Истинският проблем за сегашния безпорядък обаче е различен: липсваше какъвто и да било пореден проект по какъв начин тъкмо да се реализира промяната. В отчета си Световната банка категорично начерта график, съгласно който първо трябваше да се вземат главните политически решения - да вземем за пример за обсега и размера на цените. Другата незабавна задача бе да се реши по какъв начин ще се ръководи този план като цяло - кой какво ще прави в цялата система, а и по какъв начин ще се комуникира с превозвачите. След това да се приготви тръжната документи и паралелно с това да се промени законодателството, тъй че да дава отговор на измененията в таксуването.

Логичните и за непрофесионалист стъпки обаче бяха пренебрегнати от управниците. Показателен в тази ситуация е фактът, че търгът за тол системата бе разгласен години преди да се изяснят фундаменталните въпроси за обсега на пътищата и цените. От това кои пътища ще се включват в тола пък зависи и къде ще се слагат новите контролни рамки. Техните местоположения обаче не бяха изяснени в заданието. " Не е разумно да пуснеш недефиниран план с закрепени условия, бюджети, пък да нямаш решение ", разяснява източник, осведомен с търга. Имаше и още пропуски - на митническите пунктове да вземем за пример не бе планувано място за тол офиси.

Според изискванията на поръчката тол системата трябваше да е подготвена през август 2018 година, а към септември 2019 да влезе в цялостна употреба. Добре осведомен източник на " Капитал " споделя, че тези периоди са били прекомерно оптимистични, и дава образец с Унгария, където тестването е лишило няколко години. Друг източник, претендент в търга, е на мнение, че периодите са били къси и сложни, само че изпълними при съществуването на съвършена логистика.

Така или другояче в хода на процедурата беше подписан анекс с Kapsch, съгласно който стартирането на системата се отсрочи и размерът на работата се промени (но не и цената на плащането). Освен че смяната на заданието в хода на осъществяване е нарушаване на Закона за публични поръчки, то води и до пропуснати изгоди за страната - събирането на такси се чака да стартира едвам на 1 март 2020 г.След като години наред ръководещите убеждаваха, че ще събират 1 милиарда лева на година, единствено за дни приходите паднаха на към 550 – 650 млн. лева
Изкушението за 1 милиарда лева

Ключовото за тол системата е точно какъв брой пари ще се събират за пътища. През 2015-2016 година се говореше за по-разширен обсег спрямо други страни - към 60% от пътищата на фона на сред 1 и 15% в Европейски Съюз. Управляващите желаеха да включат автомагистрали, първокласни, второкласни и половината от третокласните пътища. По информация на " Капитал " политическото решение да се работи с оптимален обсег и за допустимо най-високи доходи от милиард лв. на година се взима, когато районен министър е Лиляна Павлова, а началник на АПИ - Лазар Лазаров.

Причината за този избор е ясна: 1 милиарда лева за пътища звучи супер и изкушава. " Няма да ни е елементарно, ще се учим в крачка, доста по-лесно е наготово, да аутсорснем активността, само че като е недостиг и като ни плюят всички какъв брой са неприятни пътищата, ние да подарим 1 милиарда Защо ", сподели през 2016 година тогавашният началник на пътната организация Лазаров. Сега Павлова отхвърли коментар пред " Капитал " по тематиката като главния държавен участник при подготовката и старта на промяната.

Настоящият отраслов министър Петя Аврамова и нейният заместител Николай Нанков (който беше и министър) приказват за годишен доход от 550 - 600 млн. лева, защото след договаряния с превозвачите бе решено да се понижи обсегът на тола съвсем на половина - до към 30% от пътната мрежа (6 хиляди км). Въпреки че Световната банка предложи още през цялото време да се комуникира със засегнатите страни, това не се случи, до момента в който не наближи трагично срокът за въвеждане на системата. Реално полемиката по въпроса стартира едвам на 1 април 2019 година, а първата среща на консултативния съвет по тола (който включва представители на институции, общините и транспортни организации) беше при започване на юли. Това обаче беше добър политически ход, тъй като в този момент, когато плануваните доходи от тол такси се стопяват на половина, държавното управление се оправдава, че се е съобразило с бизнеса.

Лош собственик

Oсвен графика ръководещите объркаха и друго: кой действително ще експлоатира тол системата. Препоръката на Световната банка беше изпълнителят на поръчката (в случая Kapsch) да се заеме с обслужването на клиентите, събирането на пътните такси, отчетността на сметките, доставки на бордови устройства и така нататък Идеята е първоначално частникът да " извършва всички отговорности от името на страната ", а на по-късен стадий да бъде основано държавно комерсиално сдружение, което ще стартира да управлява тола, откакто построи нужния потенциал.

По времето на Лиляна Павлова (в началото на 2016 г.) обаче се взе решение частен състезател да построи системата, само че пътната организация да е оператор. За тази цел се сътвори ново звено в АПИ - Националното тол ръководство, с 900 чиновници, множеството от които са тол полицията. " Отиде се напълно в неверната посока - АПИ няма нито функционалност, нито хора, нито потенциал. У нас никой не схваща от тол системи ", разяснява добре осведомен източник. Липсата на нужните знания се потвърди и в писмо от май тази година на шефа на АПИ Георги Терзийски. От него стана ясно, че пътната организация желае подпомагане от Kapsch даже за надалеч по-елементарната система за електронна винетка. При това цели пет месеца откакто е-винетката е проработила публично.

На този декор още през май бяха платени цели 90 млн. лева на Kapsch, откакто първичният контракт, предусещащ 40% от сумата да бъде платена едвам когато системата за електронна винетка проработи и всички точки за надзор са инсталирани, беше изменен с анекс. Което демонстрира, че страната продължава да не знае какво прави, само че най-малко заплаща добре. Фиктивен старт

След всичко свършено дотук към този момент няма какво доста да се направи, с изключение на да се чака. По думите на Олег Асенов, който в този момент е член на управителния съвет на АПИ, а до неотдавна беше началник на тол ръководството, към този момент са обезпечени с контролни точки автомагистрали, първокласни и огромна част от второкласни пътища. " Ще имаме задоволително представителна система от точки за надзор, като след 16 август има много динамичен график за прибавяне на още точки ", сподели той пред " Капитал ". На база на събраните данни ще се пресметна какви тъкмо да са обсегът на системата и размерът на цените. За задачата обаче камионите би трябвало да се свържат със системата през снабдители на услуги и да подават данни, като по информация на " Капитал " досега това към момента не се е случило. Това значи, че най-малко през първите няколко седмици след 16 август тол системата няма да генерира никакви данни, макар че ще се води, че работи в тестов режим.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР