През юни м.г. Окръжният съд във Варна призна за виновен

...
През юни м.г. Окръжният съд във Варна призна за виновен
Коментари Харесай

Бейтула, убил Никола със 140 км/ч., иска ”невинен”

През юни м.г. Окръжният съд във Варна призна за отговорен 28-годишния Бейтула за причиняване на гибел по несъобразителност при ръководство на МПС с превишена скорост. Той получи 5 година и 6 м. затвор и бе лишен от право да ръководи МПС за период от 8 години и 6 месеца.

Тежката злополука, при която автомобилът на Бейтула - „ Фолксваген голф “ безусловно изблъска от пътното платно служебната кола „ Шевролет спарк “, ръководена от жертвата Никола Терзиев, стана на автомагистрала „ Хемус “ в посока Варна към 22,30 часа на 28 август 2016 година

23-годишният Никола, който работел като снабдител на пица, трябвало да достави поръчка в бизнеспарк „ Варна “. След доставката той пътувал по автомагистралата, а зад него в посока Варна в дясната лента за придвижване се движели три автомобила.

Колата на Бейтула Исмаил била градивно променена за увеличение мощността на мотора и поддържане на по-висока скорост от заложената от производителя. Мъжът пътувал в лявата скоростна лента и подхванал изпреварване на колоната от коли. Присветвал с фарове, с цел да му дадат преимущество, като голфът "летял " със скорост от 215 км в час при позволена в този сектор скорост от 90 км в час и пътен знак.

Така с гневна скорост Бейтула застигнал колата на Никола. Високата скорост не му разрешила да владее автомобила си и почнал да навлиза в дясната лента. Опитал да понижи скоростта и съумял да доближи до 140 км/ч. Ударил с предната дясна част шевролета на младежа и траял придвижването си напред и вдясно.

От удара съумял да изблъска колата на Никола към десния прием на пътя. Шевролетът раздрал металната мантинела, минал в десния ръкав на бул. „ Атанас Москов “, преобърнал се и паднал по таван на пътното платно.

Повиканият на място екип на Спешна помощ установил гибелта на 23-годишния юноша. Назначената съдебно-медицинска експертиза открила, че гибелта е настъпила от тежка комбинирана контузия на гръден панер, стомах, глава, с скъсване на белите дробове, сърцето, черния дроб и слезката. Не са открити съществуване на алкохол или опиати в кръвта на подсъдимия и жертвата.

Назначената в хода на досъдебното произвеждане сложна автотехническа експертиза в детайли е описала градивните промени на двигателната част на летелия с висока скорост „ Фолксваген голф “.

Делото пред втората правосъдна инстанция бе формирано по тъжба на подсъдимия. Варненският апелативен съд позволи и през вчерашния ден изслуша движимостите лица, изготвили повторната сложна автотехническа експертиза, която уточни каква е била траекторията на придвижване на двата автомобила преди конфликта, както и скоростта им.

С информация от GPS автомобила на Никола, специалистите прецизираха придвижването на автомобила му, откакто е доставил поръчка в Бизнес парка. Според данните на специалистите, ПТП е зародило 300 метра след края на автомагистрала „ Хемус “, на кръстовище на Главен път София - Варна, което се пресича от път без преимущество. В този сектор от Главния път позволената скорост е била 90 км/ч, а автомобилът на Бейтула се е движил по него със 140 км/ч.

Експертизата е открила, че Шевролетът, ръководен от Терзиев е навлязъл от път без преимущество в Главния път, като се е движил с малко повече от 59 км/ч. Вещите лица смятат, че ударът сред двата автомобила е бил неминуем, поради дребното време за реакция (1,2сек), която е имал подсъдимият и показаха най-вероятните точки върху пътния сектор, където е станал конфликтът сред двете коли.

Както прокуратурата, по този начин и отбраната на околните на починалия на пътя мъж желаеха от втората правосъдна инстанция да удостовери като обективна и законосъобразна ефикасната присъда на Бейтула.

Адвокатите на подсъдимия пък чакат от Варненския апелативен съд да се съобрази с данните от повторната сложна автотехническа експертиза и да го оправдае по тази причина, че е подхванал неправилна маневра за прекосяване от една в друга лента за придвижване. Те показват, че двамата водачи са се движили по разнообразни пътища, а в зоната на кръстовището, където е зародила злополуката Терзиев е нямал преимущество.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в открития от закона 2 месечен период.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР