През юни годишната потребителска инфлация в България нарасна с най-силно

...
През юни годишната потребителска инфлация в България нарасна с най-силно
Коментари Харесай

Рязко ускоряване на инфлацията в България

През юни годишната потребителска инфлация в България набъбна с най-силно движение от първите месеци на 2013-а година началото насам, демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) се увеличи през юни с 0,1% по отношение на май, когато набъбна с 0,3%., оповестява Novini.bg

На годишна база обаче инфлацията през юни се форсира внезапно до 3,2% след покачване с 2,6% през май, достигайки най-високо равнище от февруари 2013-а година.

Средногодишната инфлация за интервала юли 2017 - юни 2018 година набъбна с 2,2% по отношение на интервала сред юли 2016 и юни 2017 година.

През юни тази година цените на питателните артикули и на безалкохолните питиета се намалиха с 0,6% по отношение на предходния месец, цените на облеклото и обувките - с 0,8%, до момента в който цените на алкохолните питиета и на тютюневите произведения регистрираха непретенциозно понижение с 0,1 на 100.

Цените на жилища, вода, електрическа енергия, газ и други горива, се усилиха с 0,2%, тези за опазване на здравето - с 0,1%, до момента в който цените на превоза се усилиха с цели 2,2% след техен скок с 2,6% и през месец май.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP съгласно общите европейски стандарти) се увеличи през юни с 0,5% на месечна база, до момента в който на годишна база хармонизираната потребителска инфлация в нашата страна набъбна с цели 3,0% след покачване с 2,3% през месец май.

Данните на Национален статистически институт са явен знак за ускорение на потребителската инфлация устойчиво над равнището от 2%, потвърждавайки аналогичната възходяща наклонност както в границите на еврозоната, по този начин и в целия Европейския съюз.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР