През юни България е страната в Европейския съюз с най-голям

...
През юни България е страната в Европейския съюз с най-голям
Коментари Харесай

През юни търговията на дребно в България е с най-голям спад в ЕС

През юни България е страната в Европейския съюз с максимален спад на търговията на дребно, демонстрират данни на европейската статистическа работа Евростат.

През месеца, белязан от намаляване на ограниченията против ковид в редица страни, размерът на продажбите на дребно в Европейски Съюз нараства с 5.2% спрямо май месец. В еврозоната нарастването е с 5.7% спрямо предходния месец и по този начин размерите в търговията на дребно се върнаха до равнищата от февруари, т.е. отпреди коронакризата. На годишна база обаче България е страната с най-тежък спад в търговията на дребно - тя понижава с 18.1%. Другите страни с неприятни индикатори са Малта (-8.4%) и Люксембург (-7.7%).

Сред държавите-членки с максимален годишен растеж в общия размер на търговията на дребно са Ирландия с 10.2%, Естония с 6.6% и Дания (6.5%).Общо за Европейски Съюз и за еврозоната през юни 2020 година спрямо юни 2019 година е маркиран растеж в продажбите на дребно от 1.3%.

На годишна база размерът на търговията на дребно в Европейски Съюз се усилва през юни с 4.2% за нехранителните артикули и с 0.7% за храни, питиета и тютюн, до момента в който при автомобилните горива има понижение от 12.7 на 100.

В еврозоната през юни на годишна база търговията на дребно се усилва с 3.9% за нехранителни артикули и с 1.2% за храни, питиета и тютюн, до момента в който при автомобилните горива има 13.6% спад.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР