През юни 2020 г. стопанската конюнктура в страната отбелязва положителна

...
През юни 2020 г. стопанската конюнктура в страната отбелязва положителна
Коментари Харесай

Втори пореден месец има подобрение на бизнес климата

През юни 2020 година стопанската обстановка в страната отбелязва позитивна смяна за втори следващ месец, откакто през април бизнес климатът се срина до най-ниско равнище от февруари 1997 година, когато беше в действие финансово-икономическата рецесия след ръководството на кабинета "Виденов ", демонстрира последното изследване на Националният статистически институт (НСИ).

Общият индикатор на бизнес климата нараства през юни с 11,4 пункта след покачване с 11,8 пункта през май, заличавайки за втори следващ месец част от трагичния спад с близо 42 пункта през април, когато показателят се приближи на едвам 4,4 пункта от рекордното си дъно от февруари 1997 година.

Подобрението е вследствие на по-благоприятния бизнес климат във всички следени браншове - индустрия, строителство, търговия на дребно и услуги.

Индексът, определящ бизнес климата в индустрията, нараства през юни с 9,7 пункта след покачване с 11,4 пункта медец по-рано, като подобрението се дължи на по-оптимистичните оценки и упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията. Същевременно осигуреността на производството с поръчки се прави оценка като задоволителна, което е съпроводено и с нараснали упования за индустриална интензивност през идващите три месеца, регистрира Национален статистически институт.

Основен фактор, затрудняващи развиването на този бранш, продължава да бъдат обвързван с несигурната икономическа среда, демонстрират последните данни на статистиката.

По отношение на продажните цени в индустрията по-голяма част от мениджърите плануват те да останат без смяна през идващите три месеца.

През юни 2020 година индикаторът "бизнес климат в строителството " отскача с 14,4 пункта след покачване със 17,3 пункта през май, заличавайки част от срутва с цели 45,6 пункта през април. И тук покачването се дължи на усъвършенстваните оценки и упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията. По тяхно получените нови поръчки през последния месец се усилват, като и прогнозите за активността през идващите три месеца са по-оптимистични.

Основната спънка за развиването на активността в бранша продължава да е несигурната икономическа среда.

По отношение на продажните цени болшинството строителни бизнесмени чакат те да запазят своето ниво през идващите три месеца, демонстрира последната анкета на Национален статистически институт.

През юни съставният индикатор "бизнес климат в търговията на дребно " също регистрира добър напредък от 15,8 пункта след покачване с 16,2 пункта през май, парирайки част от трагични спад през април, когато показателят се срина с 52,0 пункта. И тук усъвършенстване се дължи на по-благоприятни оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията. Анкетата на Национален статистически институт записва и по-позитивни отзиви по отношение на размера на продажбите през последните три месеца, като и упованията им за идващите три и поръчките от доставчиците през идващите три месеца.

Според търговците на дребно главните спънки за развиването на активността в бранша са свързани с несигурната икономическа среда, следвани от незадоволителното търсене и конкуренцията в сектора.

Относно продажните цени в бранша се регистрират известни упования за тяхното покачване, въпреки че по-голямата част от търговците плануват те да останат без смяна през идващите три месеца.

Повишение през юни със 7,0 пункта регистрира съставният индикатор "бизнес климат в бранша на услугите " след повишаване с 2,5 пункта през май и срив с 47,1 пункта през април. Това усъвършенстване се дължи на по-позитивните упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Наблюдава се известно усъвършенстване и в упованията им във връзка с търсенето на услуги през идващите три месеца.

И в този бранш несигурната икономическа среда е най-сериозният проблем, затрудняващи бизнеса, следван от незадоволителното търсене.

Мениджърите в областта на услугите плануват цените да резервират своето ниво през идващите три месеца.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР