През юли тази година в Лондон ще се проведе първото

...
През юли тази година в Лондон ще се проведе първото
Коментари Харесай

Те ще представят България на e-EURO 2020

През юли тази година в Лондон ще се организира първото издание на финалите на европейското състезание по е-футбол. Шампионатът се провежда от УЕФА и компанията за компютърни игри Konami, а в квалификациите се включиха всички 55 страни, членки на европейската футболна централа, включително и България. Преди същинската фаза на квалификациите, която ще се състои сред март и май, във всяка страна се организираха предварителни пресявки за установяване на състава на всеки народен тим. У нас те бяха извоювани от Георги Фиков и Радослав Христов, които заслужиха правото и достойнството да показват родината в дебютното издание на шампионата.
 Българският народен тим по е-футбол в група с Германия и Турция на Евро 2020 Двамата ще се готвят взаимно с треньора си Емил Димитров и са мощно окуражени да завоюват визи за финалния шампионат в британската столица (9-10 юли). Той ще се организира паралелно със заключителната фаза на действителното европейско състезание, хазаин на която още веднъж ще е Лондон.

Капитан на тима ни е Георги Фиков, който победи на националния край точно сътрудника си Радослав Христов. Двамата пребориха конкуренцията на над 100 родни геймъри. Фиков е на 31 години и е от София. Занимава се интензивно с електронни спортове от дете. Играе PES от 2016 година, когато за първи път се снабдява с играта Playstation 4. „ Разбрах, че имам гений, когато започнах да вземам участие постоянно на онлайн и офлайн шампионати. В началото бях надалеч от равнището на топ играчите, което ме стимулира да науча какво и по какъв начин вършат те, което аз не мога. След известно време се оказа, че ми се отдава и към този момент постоянно бях в челните позици в множеството ни турнири”, споделя Фиков.

Другият наш e-национал – Радослав Христов, е на 25 години и също е от София. Има дълга кариера като деен футболист с екипа на Септември, а понастоящем е треньор на деца в школата на София Спорт. Занимава се с Pro Evolution Soccer от 10 години.

Електронното европейско състезание ще употребява новата игра PES 2020, създадена от Konami, формален притежател на правата за визуализация на екипите и отличителните знаци на българския народен тим.

“Е-футболът е доста по-динамичен от действителния футбол, тъй като всичко се взема решение за 10 минути. Плюсът е, че не си подвластен от съществуването на бази и средства. Всичко зависи от самия теб, без значение от физическата ти подготовка или националността. Изискват се стратегически умения, с цел да избереш най-подходящата тактичност за теб и по отношение на съответния съперник. Разбира се, трябват и бързи рефлекси с джойстика”, разкрива част от тънкостите на e-футбола Фиков.

Според Христов равнището, което разработчиците от Konami са постигнали през годините, е главната причина УЕФА да избере PES пред другото огромно име при футболните симулатори – FIFA: “Играта е доста близка до действителния футбол от позиция на държанието на играчите, на придвижването на топката, на стратегически детайли и така нататък Е-футболът е доста динамичен, което пък го прави атрактивен за наблюдаване”.

Фиков се класира извънредно трагично за финалния кръг на родните квалификации. В решителния мач, който обезпечава попадане в топ 4, се наложи да играе продължения против различен стойностен конкурент – Иван Панчов. Фиков завоюва с 2:1, само че поради механически проблеми не съумя да изпрати отчета от дуела на уредниците в избрания период.

Така първоначално му бе присъдена служебна загуба и се наложи намесата на Емил Димитров, както и на изгубилия Панчов, с цел да бъде поправен резултатът. В последна сметка всичко приключи наред и във финалната четворка Фиков се изправи против Иван Ванчев, Васил Наумов и Радослав Христов. Там не загуби нито един мач и завоюва първото място.

Сега обаче следва най-трудното – превъзмогване на континенталните квалификации. Жребият изпрати България в една група с Германия, Турция, Унгария, Естония и Гибралтар, а директна виза печели единствено спечелилият. Второто място пък дава право на присъединяване в бараж.

“Квалификациите ще са доста сложни. Турция е страната с най-вече участници в локалните квалификации, Германия е потвърдена мощ, тъй че няма да е елементарно. Разбира се, няма да подценяваме и останалите, нищо чудно даже Гибралтар да разполага с положителни играчи. Вярвам, че имаме късмет. Ще създадем оптимално добра подготовка, доколкото свободното време ни го разрешава. Ако имаме и нужния състезателен късмет, можем да се наредим измежду първите два тима в групата и да продължим да мечтаем за Лондон”, има вяра капитанът.

За Христов основен ще е конфликтът с югоизточната ни съседка: „ Германия е любимец в групата ни, мисля че ще се получат забавни мачове посред ни. Лично аз повече съм респектиран от тима на Турция. Срещу останалите три тима ще сме любимци, само че на този стадий не ми се желае да давам прогнози. Ако сме задоволително фокусирани, ще успеем “.

В сериозните тествания скъпа ще е помощта на треньора Емил Димитров, който също има сериозен опит с е-спортовете. Занимава се с гейминг от 15 години – в началото като състезател и управител, а по-късно и като админ и уредник на събития.

Според двамата ни национали в България има най-малко 20 e-футболисти на доста положително равнище, а PES набира все по-вече почитатели. Дуото ни има упоритости да пробие и на професионално равнище – стига да се открие сходна опция.

„ Дано с развиването на електронните спортове у нас, българските футболни клубове да последват образеца на европейските си сътрудници и да стартират да откриват е-спорт дивизии. В момента към този момент има професионална лига по е-футбол с присъединяване на тимове като Барселона, Ювентус, Селтик, Шалке 04 и други “, разкрива Христов.
Разбира се, Фиков и Христов мощно ще стискат палци и на отбора на Георги Дерменджиев, който в края на март също ще се опита да се класира на Евро 2020 през баражите. „ Важното е, че имаме шансове. Надявам се Ивелин Попов да премисли и да се върне в тима, тъй като надали скоро ще имаме по-добър късмет за класиране”, споделя Фиков. „ Аз съм оптимист, че ще се класираме. Пожелавам им триумф “, прибавя Христов.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР