През юли тази година, аржентинското правителство предприе за първи път

...
През юли тази година, аржентинското правителство предприе за първи път
Коментари Харесай

Правителства в Южна Америка повеждат война срещу финансирането на Хизбулла

През юли тази година, аржентинското държавно управление предприе за първи път дейности против ливанската организация " Хизбулла ", като замрази финансови активи на четиринадесет души, свързани с клана Баракат – авторитетно семейство от Ливан, чиито членове имат мощно наличие в Южна Америка. Миналата седмица бразилската федерална полиция арестува водача на клана, Асад Ахмад Баракат. Той попада под американски наказания през 2004 година и е считан за един от най-активните и значими финансисти на " Хизбулла ". Тези дейности на в Южна Америка демонстрират, че има внезапна смяна в отношението им към организацията, която от години употребява територията на Бразилия, Аржентина и Парагвай за самобитна " касичка ", заобикаляйки американските и европейски наказания.
Присъствието на " Хизбулла " в така наречен Тройна граница – кръстопът сред Бразилия, Аржентина и Парагвай – от дълго време притегля вниманието на локалните управляващи. Въпреки че органите на реда знаят за това, че ливанската организация употребява Тройната граница за транспорт на финанси и пране на пари, до момента нямаше съществени дейности. Първият сигнал за смяна на тази политика беше едвам през юни 2017 година, когато беше екстрадиран в Маями Али Иса Шамас – ливанец с парагвайски паспорт, взел участие в разпространяването на кокаин през американски пристанища и летища.
Няколко пъти през последните години Съединени американски щати изнасят отчети за наличието на " Хизбулла " в Южна Америка, само че до момента опитите да бъде спряна мрежата на организацията удряха на камък поради липса на политическа воля. Администрацията на Барак Обама по този начин и не съумя да екстрадира членове на " Хизбулла ", когато имаше такава опция. Един от най-известните случаи е този на Уалид Маклед. През 2011 година Съединени американски щати не съумяват да подхващат дейности против него, въпреки че има предоставени сигурни доказателства, че взе участие в трафик на опиати към Европа, дружно с корумпирани членове на венецуелското държавно управление. През 2016 година различен ливанец, само че с украински паспорт – Али Фаяд – е упрекнат от съда в Ню Йорк за продажба на оръжия и скрит план за убийството на американски служители на реда. Той обаче е освободен от пандиза в Чехия, където е арестуван, и по-късно се прибира в Ливан.
Днес държавните управления в Южна Америка трансформират тона към " Хизбулла ", като насочват напъните си към разтрошаване на огромна мрежа за пране на пари и трафик на опиати, с които организацията финансира интервенциите си както в Съединени американски щати и Европа, по този начин и в Сирия. Тъй като Аржентина не разполага с юридически механизъм да разгласи " Хизбулла " за терористична организация, Буенос Айрес приложи ограничения през финансовото си разузнаване за въздържане на действия, свързани с финансирането на терористични организации. Това докара и до няколко арести и инспекции на казина, хотели и обмен бюра, както и до залавянето на Асад Ахмад Баракат в Бразилия. Новините за карцерът му бяха посрещнати с огромно внимание в Южна Америка и Съединени американски щати, само че за останалата част от света този случай остана чужд случай, въпреки Баракат да дава отговор за финансовите интервенции на " Хизбулла " в цялото Западно полукълбо. Неговата активност е обвързвана и с даването на пари за осъществяване на интервенции в Близкия изток и Европа като нападението над израелски туристи в Бургас.
В предишното Баракат е бил задържан в Парагвай, упрекнат в укриване на налози през 2002 година. Този път обаче, управляващите имат поддръжката на Съединени американски щати, защото Доналд Тръмп има ясна политика против " Хизбулла " и Иран. Много евентуално е Бразилия да бъде подложена на напън да екстрадира Баракат към Аржентина или непосредствено към Съединени американски щати.
Вашингтон подхваща също ограничения. Дотолкова значим е въпросът с незаконната активност на " Хизбулла ", с която организацията се финансира, че през януари Джеф Сешънс сътвори профилиран екип за следене на наркодейността на " Хизбулла ". Екипът е воден от опитният прокурор Джон Кронън, а активността му ще има за основна цел да си сътрудничи и с други държавни управления против финансирането на организацията.
Автор: Руслан Трад

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР