През юли ще бъде обявена обществената поръчка за предпроектно проучване

...
През юли ще бъде обявена обществената поръчка за предпроектно проучване
Коментари Харесай

През юли обявяват поръчката за проучване за газов хъб "Балкан"

През юли ще бъде оповестена публичната поръчка за предпроектно изследване за газов хъб " Балкан ". Това заяви във Варна началникът на ръководство " Правно " на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов, който взе участие в работна среща за плана, дружно с представители на комисията по енергетика в Народно събрание, оповестява " Дарик ".

Той изясни, че " Булгартрансгаз " кандидатства за финансиране на предпроектното изследване и преди два месеца е подписан контракта за даването на безвъзмездната финансова помощ. Общият размер на публичната поръчка за предпроектното изследване ще бъде малко по-малко от 2 млн. евро, като 50% от тях се обезпечават от програмата за свързване на Европа, изясни Малинов. По думите му 920 000 евро е грантовото финансиране от Европейска комисия.

Нашето предпочитание е допустимо най-бързо да стигнем до подписване на контракт и с изпълнителя да бъдат разисквани всички вероятни разновидности и трасета за прекосяване на газова инфраструктура през територията на страната с оптималната утилизация на съществуващата такава, уточни Малинов.

Той добави, че упованията са, че потреблението на газ в Европа най-малко в идващите 10 години да се усили или най-малко да се резервира на настоящето равнище. Той разяснява, че природен газ в хъба ще идва от всички вероятни източници. Един от главните източници е съветският природен газ, само че също по този начин газ от Каспийския район - Азербайджан, Иран, както и от Средиземно море, изясни той.

Не на последно място чакаме и резултатите от изследванията в акваторията на Черно море, както в българската, по този начин и в румънската част и в концепцията за газовия хъб ние сме заложили обилни количества и тези два източника, съобщи Малинов.
Зам. ръководителят на комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов разяснява, че задачата на газовия хъб е България да не бъде заобиколена от така наречен " Турски поток ". По думите му 80% от компресорните станции на Балканите са съсредоточени в страната ни. Голямата част от тях са сменени. В момента вършим реверсивна връзка с Турция, която да подкрепи процеса за диверсификация на трасета и източници, изясни Николов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР