През юли продължава възходящият темп на кредитиране, стабилен остава е

...
През юли продължава възходящият темп на кредитиране, стабилен остава е
Коментари Харесай

И през юли кредитирането продължава да расте

През юли продължава възходящият ритъм на кредитиране, постоянен остава е темпът на понижение на неприятните и преструктурирани заеми. Депозитите не престават да порастват макар ниските лихви. Това демонстрират данните на Българска народна банка, представени в днешния брой на " Капитал daily ".

Ръст в кредитирането има и при компаниите, и при семействата.

Заемите за семействата нарастват с 5.5% на годишна база до общо 9.2 милиарда лева, което е лек спад спрямо растежа от 6%, регистриран през юни.

Годишното нарастване на корпоративните заеми демонстрира леко нарастване през юли – 2.8%, по отношение на регистрирания през юни – 2.1%. Обемът им доближава 31.3 милиарда лева За миналите години след 2014 година, когато банкрутира КТБ, корпоративното кредитиране е съумяло да обърне наклонността на спад и да възвърне растежа си.

Данните демонстрират, че депозитите не престават да се усилват. Това се случва макар доста ниските лихви, които в комбиниране с инфлацията може да докарват даже негативна рентабилност на жителите и компаниите. Спестяванията на семействата са 46.025 милиарда лева в края на юли 2017 година, като се усилват с 5.3% на годишна база. При фирмените депозити повишаването е с 10.3% на годишна база до 19.986 милиарда лева

Очакванията на централната банка са повишаването на депозитите да се забави в идващите месеци поради ниските лихви в бранша.

Данните на Българска народна банка демонстрират, че не престават да понижават неприятните и преструктурираните заеми. По методологията на централната банка това е целият размер на балансово регистрираните заеми, които са преструктурирани или са необслужвани с просрочие над 90 дни, като тук влизат и тези, които се регистрират като загуба. Общият им размер към края на юли е 7.349 милиарда лева, което съставлява дял от 15.3%. На годишна база се намаляват за трети следващ месец с двуцифрен ритъм. Към края на предишния месец той е 10.7%. Това не е обаче делът на необслужваните заеми, които се регистрират в тримесечната надзорна статистика на Българска народна банка. Те не включват преструктурираните заеми и методологията на отчитане е друга. Техният дял е малко над 12.6%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР